Lyt til artiklen:

Nyt partnerskab vil ændre tilgangen til anlægsarbejde

00:00
Hastighed: ???x
01:41

Et nyt samarbejde mellem OKNygaard og Region Midtjylland vil forbedre genbrug af ressourcer og ændre tilgangen til anlægsarbejde.

Fremtidsudsigterne tyder på et fortsat højt råstofforbrug i bygge- og anlægsbranchen, men alle naturlige ressourcer er begrænsede - også råstoffer som grus, jord og sand.

Derfor skal bygge- og anlægsbranchen blive bedre til at genbruge de tilgængelige ressourcer og optimere brugen af det, lyder det fra anlægsgartnergruppen idverde.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Men for at komme i mål kræver det bred tilslutning fra hele værdikæden.

Det er der tale om i det nye offentlige-private samarbejde, idverde Danmarks datterselskab OKNygaard har igangsat sammen med Region Midtjylland.

Her deltager producenter, entreprenører, uddannelsesinstitutioner, offentlige myndigheder og interesseorganisationer.

Også idverde og datterselskabet Malmos er blandt deltagerne.

Fokus på nye metoder

To workshops er allerede afholdt i maj og september, og partnerskabet har nu igangsat tre konkrete projekter, som alle skal kortlægge og teste nye metoder, der kan reducere råstofforbruget.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det ene projekt indebærer at opfinde en metode til at undersøge lagene under forskellige belægninger, hvor der har kørt let trafik igennem flere år, og med henblik på at undersøge muligheder for at genbruge lagene i stedet for at kassere dem.

Råstofmangel kan sætte stopper for kæmpeprojekter

Se også:

Råstofmangel kan sætte stopper for kæmpeprojekter

Et andet projekt skal teste en ny sammensætning af råstoffer til parkeringsareal, hvor der bliver brugt færre grove elementer som grus og sten, da det er en mangelvare, der er i høj risiko for at være i særlig knaphed fremover.

I det sidste projekt bliver der etableret en testvej, der skal undersøge hvor få grove råstoffer, der kan blive anvendt i lagene under en vej med meget tung trafik.