Lyt til artiklen:

Rådmand vil bevare midlertidige byrum i Aarhus

00:00
Hastighed: ???x
03:26

Siden sommerferien har Fredens Torv og Vesterbro Torv i Aarhus været fri for biler. De to pladser har sammen med Vor Frue Kirkeplads været indrettet som midlertidige byrum med siddepladser, blomster og aktiviteter.

Bilerne vender ikke tilbage til Vesterbro Torv og Fredens Torv i år. Det har rådmanden for Teknik og Miljø, Nicolaj Bang, besluttet. Pladserne blev før sommerferien omdannet til midlertidige byrum, hvor bilerne rykkede ud og bænke, træer og hygge rykkede ind. Forsøgene skulle være afsluttet og byrummene pakket sammen ved udgangen af september, men forsøgene har været så stor en succes, at pladserne forbliver omdannet året ud. Forsøget på Fredens Torv har vist sig at være så godt, at det er tvivlsomt, om bilerne nogensinde vender tilbage til pladsen.

- Det har været tydeligt at se, at især Fredens Torv kan meget mere og andet, når der bliver skabt plads til byliv. Vesterbro Torv har et stort potentiale, som vi skal forsøge at forløse. Vi forlænger forsøgene for at få erfaringer med, hvordan aarhusianerne bruger byrummene i en årstid, hvor vejret er mere ustadigt, og så sætter vi samtidig gang i en indsats, der skal afdække, hvordan vi gør omdannelsen af Fredens Torv permanent, siger Nicolaj Bang.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Vesterbro Torv bliver til ny, midlertidig lommepark

Se også:

Vesterbro Torv bliver til ny, midlertidig lommepark

Teknik og Miljø er aktuelt i gang med at samle erfaringer fra brugere af de omdannede pladser. De erhvervsdrivende, der støder op til pladserne, og som har en stor andel i, at forsøgene har været succesfulde, bliver også spurgt, hvad omdannelserne har betydet for dem.

Erfaringerne skal bruges til at designe et forslag til en permanent omdannelse af Fredens Torv.

Jens Peter Lund, medindehaver af vin og tapasrestauranten Plan B på Fredens Torv, har været glad for forsøgene, som har givet restauranten mulighed for at øge antallet af pladser til udeservering fra cirka 40 til godt og vel 80.

- Når vi har en dejlig sommer, som vi har haft, så har vi i større omfang kunnet tilbyde vores gæster at sidde ude. Og det er jo det, de fleste gerne vil. Gæsterne har kunnet sidde i fred og ro i en lille oase. Vi har oplevet en entusiasme omkring pladsen. Folk har læst om den og er kommet forbi for at se den, og den tilbagevendende kommentar har været, at det er et fantastisk tiltag, siger Jens Peter Lund.

Styrket indsats i oplandsbyerne

Fredens Torv og Vesterbro Torv er ikke de eneste pladser, hvor man har afprøvet nogle ting. Under festugen var Ingerslevs Plads midlertidigt omdannet fra parkeringsplads til oplevelsesplads, og ved de netop overståede budgetforhandlinger blev forligspartierne enige om at afsætte penge til at skabe nye og mere permanente byrum i midtbyen og oplandsbyerne.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Gode byrum er afgørende for gode byer. Byrummene kan invitere til ophold og aktiviteter, og på den måde kan de bidrage til at skabe fællesskaber i hele kommunen. Meget handler naturligt nok om Midtbyen, men der er mange oplandsbyer, hvor vi også bør kigge hen. Det er vigtigt, at vi sørger for at spørge lokale kræfter om, hvad de drømmer om for deres by. Jeg er rigtigt godt tilfreds med, at vi har indgået en aftale, der sikrer at vi kan skabe flere gode byrum, siger Nicolaj Bang.

På baggrund af budgetforliget har Teknik og Miljø fået til opgave at afdække, hvor i kommunen der kan skabes nye, grønne byrum.

Der bliver afsat fire millioner kroner årligt fra 2024 til arbejdet med at skabe grønne byrum i både det centrale Aarhus og oplandsbyerne. Byrummene skal inspirere til aktivitet og ophold til gavn for borgernes velfærd og livskvalitet, og så skal de sammentænkes med behovet for klimasikring.