Tilføj til lytteliste
Tilføj til lytteliste
Tilføj til lytteliste
På lytteliste
Tilføj til lytteliste
Lyt til artiklen:
Sdr. Omme Kirkegård er Grøn Kirkegård
Vilde græsser og blomster i stedet for kun perlegrus, hvor det er muligt, og eldrevne maskiner og redskaber frem for dieseldrevne.
Det er blandt andet, hvad der har gjort, at kirkegården i Sdr. Omme i august i år blev godkendt som Grøn Kirkegård.
Dermed er kirkegården en af de indtil videre 44 kirkegårde på landsplan, som er blevet registreret som Grøn Kirkegård, siden det blev muligt for første gang sidste år.
Men arbejdet er først kun lige begyndt, fortæller graver Gitte Jørgensen og kirke- og kulturmedarbejder Annemette Aracama til Grøn Teknik.
En tjekliste
At blive Grøn Kirkegård indebærer, at en kirkegård arbejder med en tjekliste, bestående af 50 punkter fordelt over syv kategorier.
Tjeklisten er udarbejdet af Grøn Kirke og forskellige fagpersoner med bred erfaring inden for bæredygtig kirkegårdsdrift og miljø- og klimarådgivning.
Når en kirkegård indsender sin tjekliste til godkendelse, skal mindst 26 punkter være opfyldt med minimum to krydser i hver kategori - og netop det gjorde den midtjyske kirkegård.
Zoner til biodiversitet
Undervejs i arbejdet med tjeklisten viste det sig, at kirkegården i Sdr. Omme var på forkant med flere af punkterne. Eksempelvis kørte de fleste af deres maskiner og redskaber i forvejen på el.
Andre tiltag - såsom at etablere zoner med særligt fokus på biodiversitet og tilvælge hjemmehørende plantearter - har kirkegården taget til sig i forbindelse med arbejdet med listen.
På de fleste ledige gravpladser ligger der eksempelvis nu flis stedet for perlegrus, og derudover er de tomme pladser plantet til med forskellige stauder - og det har gjort en mærkbar forskel.
- Der har været et helt andet liv her. Jeg har aldrig set så mange sommerfugle på kirkegården, som jeg har i år, fortæller kirkegårdens graver, Gitte Jørgensen.
Kirkegården i Sdr. Omme arbejder løbende på at kunne sætte flere krydser på tjeklisten, som i øvrigt er baseret på tillid.
- Næste skridt er, at vi vil skrue ned for brugen af gran til vinter, fortæller graveren.
Men det er ikke alle tiltag, der falder i lige god jord.
En balancegang
I efteråret såede graveren en blomstereng på kirkegården, hvor der normalt var en græsplæne. Planen var, i modsætning til græsset, at slå engen enkelte gange.
Det endte med, at graveren slog de knæhøje blomster helt ned. For det er ikke alle, som forener det med en kirkegård.
- Det er små skridt, og så handler det om at blive bedre til at fortælle om de tiltag, vi ønsker at udføre på kirkegården og hvorfor, siger kirke- og kulturmedarbejder Annemette Aracama, der sammen med graver Gitte Jørgensen er ansvarlige for Grøn Kirkegård på stedet.
At være Grøn Kirkegård for dem er også et spørgsmål om at gøre kirkegården relevant for de næste generationer.
Det har de mange idéer til. Nogle af dem ligger lige for, mens andre ligger mange år ud i fremtiden. Eksempelvis håber de blandt andet på, at kirkegården en dag kan etablere et stort regnvandsbassin og få bistader.
- Men der skal stadig være plads til sorg, understreger graveren og tilføjer, at det handler om at bevare en balance, og hvor alle er en del af processen.
I Danmark er der omtrent 2.100 kirkegårde.