Lyt til artiklen:

Råstofmangel kan sætte stopper for kæmpeprojekter

00:00
Hastighed: ???x
02:00

Med udsigt til råstofmangel i Danmark kan en lang række planlagte projekter se ind i væsentlige fordyrelser både på økonomien og CO2-regnskabet.

Lynetteholm, Femern Bælt-forbindelsen og energiøerne. Alle enorme anlægsprojekter hvor råstoffer af den rigtige kvalitet i rigelige mængder er vitale for, at de kan realiseres. Derfor er det bekymrende, at helt basale råstoffer som sand og grus allerede i dag er svære at få fingrene i, mener administrerende direktør i Bedsted Lø Grusværker og bestyrelsesformand i brancheforeningen Danske Råstoffer Bjarne Overgaard.

Det skriver Børsen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- For energiøerne kan det jo komme til at betyde, at man ikke kan bygge dem - så enkelt er det. Der er samtidig vedtaget en hel infrastrukturplan frem til 2035, hvor man ikke har overvejet, hvor råstofferne skal komme fra, siger Bjarne Overgaard til Børsen.

De seneste mange år har byggebranchen oplevet et opsving, som har haft positiv effekt på økonomien og beskæftigelsen, men også gjort indhug i landets tilgængelige ressourcer. Problemet er imidlertid ikke, at Danmark ikke har råstoffer nok, forklarer chefkonsulent i Geus, Jakob Kløve Keiding.

- Det er et paradoks, at vi har problemer med at sikre nok råstoffer, for vi er ikke ved at løbe tør i geologisk forstand. Danmark består jo af sand og grus, men meget er simpelthen ikke tilgængeligt, siger han.

Problemet er nemlig, at der ikke er lagt en plan for, hvor mange af råstofferne, der skal graves op - og ikke mindst, hvornår de skal graves op.

Derfor peger Bjarne Overgaard på, at der er behov for en national strategi for råstoffer.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- I dag bevæger vi os hele tiden på kanten af, om der er nok råstoffer i Danmark til vores vækst. Problemet har været stigende i fire-fem år og er tilspidset i dag. En råstofstrategi ville være rettidig omhu modsat de hovsaløsninger, der bliver mere udbredte i dag, siger han til Børsen.

Lande som Norge, Sverige, Frankrig og Finland har haft nationale råstofplaner i omkring 10 år.