Lyt til artiklen:

HedeDanmark støber cirkulære betonklodser i Stoholm

00:00
Hastighed: ???x
03:55

Betonklodserne fra HedeDanmark egner sig blandt andet til opbevaring, logistik og værn.

STOHOLM: Alt er, som det skal være, og derfor trykker afdelingschefen start på skærmen foran sig.

Gennem vinduesruden i kontrolcenteret ser han, hvordan maskinen begynder at røre på sig, idet den via et sneglesystem får tilført materialer fra de to siloer, som står uden for produktionshallen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Nu går produktionen i gang, som i de næste timer skal foregå uafbrudt.

Andre former for sand og grus

Nord for Viborg på matriklen for det hedengangne Lundgaard Teglværk har HedeDanmarks Miljøcenter til huse, hvor mange lastbiler nu kører til for at aflæsse alt fra jord, have- og træaffald til gammelt glas og sanitet.

Derudover er det også her, at HedeDanmark støber deres flere tons tunge betonklodser, som blandt andet bliver brugt til lageropdeling, logistik og værn.

rich-media-2
Afdelingschef hos HedeDanmarks Miljøcenter, Michael Christensen. Foto: Tina Camilla Moesgaard.

Klodserne ligner til forveksling forvoksede legoklodser, men i stedet for plastik består de af en blanding af cement og materialer fra genbrugsstationer.

- Blandingen består af cirka 2,2 tons, hvoraf cirka 250 kilo er cement. Det er sådan set er det eneste jomfruelige, vi bruger. Resten er en blanding af glas og sanitet, som vi forinden har knust til små stykker, forklarer afdelingschef Michael Christensen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Derudover er klodserne cirkulære, hvilket betyder, at klodserne kan blive knust om og brugt igen og igen.

- De fleste betonprodukter bliver lavet af sand og grus, og det er en mangelvare nu og i fremtiden. Men fakta er jo blot, at sand er hovedbestanddelen i al den glas og sanitet, som bliver sendt til genbrug.

rich-media-4
Toiletter, håndvaske og anden sanitet knust til små stykker. Foto: Tina Camilla Moesgaard.

- Derfor genbruger vi sandet og gruset i en lidt anden form, men til det samme formål. Det er det, der gør vores klodser unikke, fortæller Michael Christensen og fortsætter:

- Og qua vores produktionsmetode gør det også, at klodserne er meget homogene og dermed opnår den samme styrke som normale jomfruelige klodser.

Betonklodserne bliver støbt i fem forskellige størrelser, hvor den mindste vejer 500 kilo og den største 2,2 tons.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Klodserne kommer både som kvadrater og rektangler med henholdsvis fire og otte knopper øverst, ligesom legoklodser. Derudover kan klodserne også blive støbt med og uden løftesøm og pallelommer.

Fra opbevaring til stenrev

Projektet tog sin begyndelse i 2018, hvor de på en god dag støbte ti klodser. Nu - fire år senere - er produktionen på sit højeste med 45 klodser om dagen, hvilket på en uge bliver til knap 250 styk.

Kunderne kommer især fra transportbranchen, men der er også kunder fra både landbruget og entreprenørfaget, som bruger klodserne som båse til opbevaring af alt fra ensilage til råstoffer.

Betonblokkene kan eksempelvis også blive brugt til at etablere kunstige stenrev, fortæller afdelingschefen og tilføjer, at HedeDanmark fortsat afsøger nye måder at bruge klodserne på.

rich-media-6
Der er mange måder at bruge klodserne på. Blandt andet til opbevaring. Foto: HedeDanmark.

HedeDanmark bruger også selv klodserne, blandt andet til opbevaring af boreslam og boresand, på det 25 hektar store areal, hvor de derudover også behandler forurenet jord, graver efter blå-ler og løbende arbejder på at genetablere naturområdet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Når betonblokkene har udtjent deres levetid er det desuden også muligt at returnere dem til HedeDanmark, som derefter knuser dem om til nye formål.

Et godt samarbejde

Tilbage i produktionshallen er blandingen af cement, glas og sanitet nu tilpas lind til, at afdelingschef Michael Christensen igen kan åbne for tragten.

En af hans kolleger, som afdelingslederen kalder Danmarksmester i at køre i gaffeltruck, har netop kørt den næste form frem.

rich-media-8
Der skal tre medarbejdere til at støbe betonklodserne. Foto: Tina Camilla Moesgaard.

Ved siden af står en tredje mand, som holder øje med blandingen og skovler fra, hvis der er for meget.

- Det er vigtigt, at der er et flow, og at vi har et godt samarbejde, og det har vi, siger Michael Christensen gennem larmen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Når dagens produktion er overstået, venter 45 klodser til afskalning efter en nats hærdning. Derefter begynder hele maskineriet forfra en gang til.

rich-media-10
Klodserne består af en blanding af cement, glas og sanitet. Foto: Tina Camilla Moesgaard.