Lyt til artiklen:

Entreprenør udfører stibelægninger af genbrugt glas

00:00
Hastighed: ???x
02:01

Dansk Overfladebelægning udførte vejprojektet i august i samarbejde med Middelfart Kommune.

50 procent lokal, gul granit og 50 procent genanvendt glas.

Det er, hvad en række nye stibelægninger i Middelfart består af, som blev udført af Dansk Overfladebelægning i august. Vejprojektet hedder Glasvejen og er et samarbejde med Middelfart Kommune.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det oplyser Colas, som ejer en del af Dansk Overfladebelægning.

Vejprojektet har fokus på genanvendelse og sker i tråd med kommunens mangeårige arbejde med klimatiltag, oplyser Colas.

Glas fra husholdninger

Glasvejen skulle bestå af 50 procent genanvendt glas - heraf navnet - for at mindske brugen af råvarer fra grusgraven, lød beslutningen.

Glasset er blevet knust og bearbejdet til 1/3 millimeter, hvilket gør belægningen sikker at bevæge sig på for både cyklister og gående. Det gælder også hunde og andre følsomme trafikanter.

rich-media-2
Belægningen består af 50 procent lokal granit og 50 procent genanvendt glas. Foto: COLAS.

Det knuste glas på Glasvejen kommer fra husholdningsforbrug, herunder skår fra gamle vinflasker, syltetøjsglas og andet glas, der ikke er muligt at genbruge.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Bindemiddel med vegetabilsk olie

For at binde granitten sammen med genbrugsglasset har Dansk Overfladebehandling brugt et særligt vegetabilsk bindemiddel, som hedder Vegecol.

I de senere år er flere kunder begyndt at vælge den plantebaserede Vegecol-belægning, oplyser Colas. En væsentlig del af forklaringen er ifølge entreprenøren kombinationen af to af tidens megatrends.

Den ene er krav om tiltag i retning af større bæredygtighed i byggeri og anlæg, og den anden er ønsket om en god totaløkonomi.

Cykelbro skal give en tryggere cykeltur i skøn natur

Se også:

Cykelbro skal give en tryggere cykeltur i skøn natur

- Vegecol opfylder begge kriterier og er samtidig et materiale, der giver store muligheder for at opnå et unikt udtryk, fortæller direktør for Dansk Overfladebelægning, Finn Jensen.

- Bindemidlet er nemlig transparent, så belægningsstene og glassets naturlige farver bliver fremhævet. Derfor er Vegecol et populært valg hos mange landskabsarkitekter og private, siger Finn Jensen.