Lyt til artiklen:

De første naturnationalparker får internationalt kvalitetsstempel

00:00
Hastighed: ???x
02:04

Danmarks første naturnationalparker er blevet set efter i sømmene af naturbeskyttelsesorganisationen UICN.

Verdens største uafhængige naturbeskyttelsesorganisation, IUCN, vender tommelfingrene opad til de fem første naturnationalparker i Danmark, som er Gribskov, Fussingø, Tranum, Almindingen og Stråsø.

Det sker, efter at en gruppe IUCN-kommisionseksperter har gennemgået planerne for områderne. Samtidig har repræsentanter fra organisationen besøgt de pågældende naturnationalparker.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det er på den baggrund, at IUCN har konkluderet, at alle områder opfylder organisationens standard for beskyttede naturområder, oplyser Miljøministeriet i en pressemeddelelse.

- Planerne har nu fået et gennemsyn af eksterne eksperter og er blevet målt og vejet ud fra de samme kriterier som andre landes fremmeste naturområder, udtaler miljøminister Lea Wermelin.

- Jeg er meget tilfreds med, at de kommende naturnationalparker nu har fået et internationalt kvalitetsstempel, siger miljøministeren.

Afhænger af gennemførelse

Naturnationalparkerne er en del af regeringens og aftalekredsens Natur- og Biodiversitetspakke.

I den forbindelse er der afsat 888 millioner kroner til blandt andet at genoprette vådområder, udsætte store planteædende pattedyr og fjerne ikke-hjemmehørende træer og urter i de udvalgte områder.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Samtidig vil områderne fortsat være åbne for besøgende og rige på muligheder for at opleve vildere natur, oplyser Miljøstyrelsen.

IUCN's vurdering er betinget af, at initiativerne i planerne for naturnationalparkerne bliver gennemført.

Naturnationalpark godkendt efter naturbeskyttelsesloven

Se også:

Naturnationalpark godkendt efter naturbeskyttelsesloven

Planerne for Naturnationalpark Gribskov og Fussingø er godkendt af myndighederne, mens Naturstyrelsens faglige oplæg for Stråsø, Tranum og Almindingen henover forsommeren har været i offentlig høring og skal politisk godkendes.

International Union for Conservation of Nature, IUCN, har udviklet en global standard for beskyttede naturområder og bliver blandt andet anvendt af FN og EU til at vurdere de enkelte landes opfyldelse af naturbeskyttelsesmål.

Her er Danmarks 10 nye naturnationalparker placeret

Se også:

Her er Danmarks 10 nye naturnationalparker placeret