Lyt til artiklen:

Hovedstadens grønne kiler udvides med 2300 hektar

00:00
Hastighed: ???x
02:22

De nye grønne kiler i hovedstadsområdet indeholder både skove samt åbne og varierede naturområder.

Med et nyt landsplandirektiv har indenrigs- og boligminister Christian Rabjerg Madsen (S) udpeget cirka 2300 hektar nye grønne kiler i hovedstadsområdet.

Det skriver Indenrigs- og Boligministeriet i en pressemeddelelse.

Artiklen fortsætter efter annoncen

De nye kiler ligger i tilknytning til de eksisterende grønne kiler og udvider dermed hovedstadsområdets grønne struktur. Kilerne indeholder både skove såvel som åbne, varierede naturområder.

Landsplandirektivet giver desuden nye muligheder for at etablere grønne baser i kilerne. Ligeledes kan der blive opført nye bygninger, hvor eksempelvis skovbørnehaver og naturskoler kan booke sig ind og opleve naturen samt lære om dyr, planter, jord og vand.

Dog må det samlede omgang af byggeri i kilerne ikke øges, oplyser ministeriet.

På størrelse med en kommune

At hovedstadsområdets grønne kiler nu udvides med et areal, der svarer til størrelsen på Hvidovre Kommune, det er indenrigs- og boligminister Christian Rabjerg Madsen (S) rigtig glad for.

- Jeg håber, at børn og voksne vil være nysgerrige efter at begive sig ud i de grønne kiler og opleve den smukke natur, siger ministeren og fortsætter:

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Jeg glæder mig også over, at vi har sikret bedre muligheder for, at der kan etableres nye grønne baser, hvor børn og unge for en dag kan skifte daginstitutionen eller klasseværelset ud med et levende læringsrum i skoven eller på engen.

rich-media-3
De nye kiler ligger i tilknytning til de eksisterende grønne kiler i hovedstadsområdet. Illustration: Indenrigs- og boligministeriet.

Med udpegningen af kilerne og muligheden for at etablere grønne baser i dem bliver to af initiativerne i regeringens udspil 'Tættere på - Grønne byer og en hovedstad i udvikling' fra maj 2021 realiseret.

Tilgodeser friluftsliv

De grønne kilers primære formål er at tilgodese behovet for det almene friluftsliv og ligeledes sikre let adgang til friluftsarealer for hovedstadsområdets borgere og besøgende.

Desuden skal kilerne være fri for bymæssige fritidsanlæg og må ikke indgå som byzone.

Kilerne, som er en del af Fingerplan 2019, omfatter et areal på cirka 36.000 hektar, hvor indre grønne kiler og kystkiler udgør cirka 23.000 hektar, og ydre kiler udgør cirka 13.000 hektar.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Med udpegningen af de nye grønne kiler vokser arealet af grønne kiler i hovedstadsområdet altså nu med cirka 2300 hektar.