Lyt til artiklen:

Naturnationalpark godkendt efter naturbeskyttelsesloven

00:00
Hastighed: ???x
02:12

Skov- og landbrugsdriften ophører i den kommende naturnationalpark ved Randers, oplyser Miljøstyrelsen.

Naturnationalpark Fussingø beliggende ved Randers er godkendt efter naturbeskyttelsesloven.

Det betyder, at skovdriften og landbrugsdriften ophører i den kommende nationalpark, der med den aktuelle tilladelse kan udvikle sig til gavn for biodiversiteten.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det oplyser Miljøstyrelsen i en meddelelse.

Tilladelsen fra Miljøstyrelsen er givet efter naturbeskyttelseslovens paragraf 61a, der omhandler naturnationalparker i større statsejede områder, hvor naturen kan udvikle sig på egne præmisser.

Blandt andet omfatter tilladelsen genopretning af naturlige vandløb, opsætning af ydre hegn, der holder krondyr og kreaturer inde, og tiltag der vil øge mængden af dødt træ til gavn for biodiversiteten.

Miljøscreening af Fussingø

Miljøstyrelsen har screenet naturnationalparken Fussingø efter miljøvurderingsloven og vurderer, at der ikke sker væsentlig negativ påvirkning af natur og miljø.

Derfor vurderer Miljøstyrelsen, at der ikke skal gennemføres en miljøvurdering.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Miljøstyrelsen gav tilladelse til den første af i alt 15 planlagte naturnationalparker i maj 2022, som var naturnationalparken i Gribskov.

rich-media-3
Naturnationalparken Fussingø har et areal på 833 hektar. Illustration: Miljøstyrelsen.

Hovedformålet med naturnationalparkerne er at styrke områdernes natur og biodiversitet ved at give mulighed for etablering af større sammenhængende naturområder, oplyser Miljøstyrelsen.

Dermed kan naturen i højere grad end i dag udvikle sig på egne præmisser, og hvor der i de store naturområder kan udsættes store planteædere med henblik på, at de kan pleje områdets natur.

Her er Danmarks 10 nye naturnationalparker placeret

Se også:

Her er Danmarks 10 nye naturnationalparker placeret

Aftalen "Naturnationalparker og mere natur på land og i havet" blev indgået mellem regeringen, Radikale Venstre, SF, Enhedslisten og Alternativet i juni 2020, hvoraf de to første naturnationalparker, Gribskov og Fussingø, fremgår.

Ligeledes har regeringen indgået en aftale med de samme partier om en natur- og biodiversitetspakke i december samme år.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Med aftalen er der afsat 888 millioner kroner i perioden 2021-2024 til blandt andet etablering af naturnationalparker.