sonsoreret-indhold

Lyt til artiklen:

Miniguide om frostvæske: Virkning og udskiftning

00:00
Hastighed: ???x
04:15

Når vinteren lige så stille nærmer sig, så er der nogle ting, du begyndte at overveje med din bil. Hvornår skal der vinterdæk på? Skal du bruge frostvæske, eller er det ikke nødvendigt? Har du en isskraber og meget andet.

I denne guide tager vi udgangspunkt i frostvæske, mht. hvad det er, hvad det gør, og hvordan du putter det på din bil.

Hvad er frostvæske til bilen?

Frostvæske er en opløsning, der tilsættes bilens kølesystem for at sænke vandets frysepunkt. Dette forhindrer, at vandet fryser til i vintertemperaturer og danner iskrystaller, som kan beskadige din motor. Frostvæske hæver også vandets kogepunkt, hvilket betyder, at det kan tåle højere temperaturer, før det begynder at koge. Dette kan være vigtigt om sommeren, da det forhindrer, at vandet overophedes og beskadiger motoren.

Hvordan ved du, hvornår du skal tilsætte frostvæske?

De fleste biler har en måler på instrumentbrættet, der viser kølevæskens temperatur. Hvis denne begynder at nærme sig det røde område, er det på tide at tilsætte frostvæske. Du kan også kontrollere niveauet af kølevæske i køleren ved hjælp af målepinden. Hvis det er lavt, skal du fylde det op med en blanding af vand og frostvæske.

Derudover så bør du altid overveje at tilføje frostvæske, hvis du hører, at der kommer frostvejr. Mange kører med vand som kølervæske om sommeren, men dette vil fryse til is, hvis der ikke tilføjes frostvæske. Hold derfor øje med vejret, og vær forberedt, hvis det bliver nødvendigt.

Hvordan tilføjer du frostvæske til din bil?

Det er en ret enkel proces at tilsætte frostvæske til din bil. Først skal du sikre dig, at motoren er kold. Åbn derefter kølerdækslet, og fyld kølevæske på, indtil det når det maksimale niveau. Når du har gjort dette, lukker du kølerdækslet, og starter motoren. Lad den køre i et par minutter, så den nye frostvæske kan cirkulere i systemet.

Hvor ofte skal du udskifte frostvæske?

De fleste producenter anbefaler, at frostvæske udskiftes hvert andet år eller hvert 40.000 km, alt efter hvad der kommer først. Det er dog en god idé at kontrollere kølevæskens niveau og tilstand regelmæssigt for at sikre, at den er i orden.

Hvis du bemærker, at der ikke er meget kølervæske på, så skal der fyldes nyt på, uanset om der er gået 2 år, eller om du har kørt 40.000km.

Er kølervæske og frostvæske det samme?

Kølervæske og frostvæske er som udgangspunkt det samme. Der findes dog også kølervæske, som ikke kan holde til rigtig lave temperaturer. Derfor skal du være opmærksom på, hvor lave temperaturer kølervæsken kan holde til, hvis du skal finde noget nyt.

Grunden til, at det ikke er alle typer kølervæske, der også virker mod frost, det er fordi, det ikke er alle steder, det er nødvendigt. Har du f.eks. bil sydpå, så vil du ikke opleve de samme frostgrader, hvorfor det ikke vil være nødvendigt at beskytte bilens kølervæske mod lave temperaturer.

Er der forskel på blå og rød kølervæske?

Hvis du har kigget lidt på kølervæsker, så vil du med garanti have lagt mærke til, at der findes forskellige farver kølervæske. Farverne er røde og blå, og der er en helt bestemt årsag til, at de har forskellig farve.

Kølervæskens farve definerer, hvilken type motor de er lavet til. Derfor er det vigtigt, at du undersøger, hvilken type motor du har. Dette kan du gøre ved at kigge i bilens instruktionsbog eller ved at kigge på den kølervæske, der allerede er på bilen.

Den blå kølervæske:

Den blå kølervæske er som udgangspunkt til støbejernsmotorer og skal derfor altid vælges til denne type.

Den røde kølervæske:

Den røde er som udgangspunkt til aluminiumsmotorer, hvorfor du derfor altid skal vælge rød til denne type.

Er der anden væske, der skal være frostsikret?

Når det er rigtigt koldt udenfor, så er det en god idé at sikre alt væsken i bilen, så det ikke fryser. Derfor bør du også overveje, hvilken type sprinklervæske du bruger, da det også er en væske, der let kan fryse til. Kølervæske kan findes mange steder, hvor det også er frostsikret. Her vil du typisk se dem være frostsikret helt ned til minus 25 grader, hvilket er mere end rigeligt i Danmark.

Du kan læse mere om frostvæsker og kølervæske her:

https://www.autodeleshop.dk/reservedele/frostvaeske.html

https://skorstensgaard.dk/nyheder/kolervaske