Lyt til artiklen:

OKNygaard passer toppen af H.C. Andersens hus

00:00
Hastighed: ???x
02:17

Det summer af naturens eget liv overalt omkring Det Ny H.C. Andersens Hus i Odense.

To-tredjedele af museet Det Ny H.C. Andersens hus er etableret under jorden og derfor vokser eventyrhaven i flere niveauer og som taghave.

Haven er designet af den berømte japanske arkitekt Kengo Kuma, Cornelius Vöge samt MASU Planning og komponeret som en vandring gennem snoede stier og forskellige stemninger i de mange haver, der skal lede tankerne hen på H.C. Andersens mange scenografier.

Bøgehækkene er dyrket specielt til projektet og danner tilsammen de bugtende stier, som er et særligt kendetegn for Det Ny H.C. Andersens Hus. For at skabe dette eventyrlige univers er de mange bøgeplanter først nummereret, målt og beskåret nøjagtigt til de individuelle hække og sidenhen omhyggeligt sat på plads i rigtig rækkefølge.

I ''Den Dunkle Have'' plantede OKNygaard, udførende anlægsgartner på projektet, de mange fyrretræer med kran, herunder den store skovfyr på toppen, som vejede godt 1,7 ton. I ''Den Forsænkede Have'' er der plantet en eg på lige godt 1,7 ton samt adskillige rødel og taksbuske, som anlægsgartnervirksomheden ligeledes fik løftet ind med kran.

- Alle træer er forankret med en bundopbinding, hvor der er lagt et gitter under rodklumpen, som spændes fast med stropper. Træet holdes fast af sin egen vægt og stabiliseres af gitterets flade. Gitteret er fuldstændig usynligt og dermed perfekt til et projekt, hvor man vil bevare den legende illusion af, at haven på magisk vis er opstået i pagt med naturen og med museet, som nærmest ser ud til at skyde op af jorden blandt planter og træer', forklarer Mille Lindemark, der er anlægsgartner hos OKNygaard Fyn.

De træer, buske og blomster, som OKNygaard plantede sidste år, står nu flot og summende mellem de mange besøgende.

Nænsom pleje

OKNygaard har stået for etableringen af haven, og anlægsgartnerens driftsfolk står for den daglige renhold af haven og havens belægninger.

- Man bliver glad af at bevæge sig rundt i haven og møde de mange glade besøgende, opleve summende insekter og beplantning med alskens udtryk. Vi er meget glade for, at vi fortsat får mulighed for at besøge og vedligeholde denne eventyrlige have, der giver en ekstra værdi for både mennesker, dyr og natur, fortæller Trine Maria Albertsen, der er driftsleder hos OKNygaard Fyn.