Lyt til artiklen:

Allindemagle runder 50

00:00
Hastighed: ???x
03:04

Der er stadig gang i aktiviteterne hos Allindemagle Smede & Maskinstation ved Ringsted. Senest med indkøb ny stenknuser hos Bay Christensen A/S.

Mandag den 1. august er det 50 år siden, Arne Rasmussen officielt fik foden under eget bord i sit nyetablerede firma, Allindemagle Smede & Maskinstation, Allindemagle ved Ringsted.

Arne Rasmussen kom som 15-årig i lære som landbrugsmaskinsmed hos International Harvester i Ringsted i 1968 og var udlært i 1972. Uddannelsen omfattede alt indenfor både landbrugsmaskiner og entreprenørmaskiner.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Voksende maskinpark

Firmaet udviklede sig hurtigt, og der blev blandt andet anskaffet skårlægger, mejetærsker, plov, harve, såmaskine, kalkspreder, gødningsspreder og ammoniaknedfælder.

Som årene gik, bevægede Arne Rasmussens firma sig også ind i entreprenør- og skovbranchen.

Han investerede eksempelvis i lastbil, traxavator, grader, gravemaskine, rendegraver, skovningsmaskine, udkørselsmaskine og flishugger. Firmaet begyndte - som det første på Sjælland i privat regi - med flishugning til varmeværker i 1992.

Som noget helt nyt har Arne Rasmussen netop anskaffet en fabriksny, selvkørende, radiostyret stenknuser, som vil blive transporteret rundt til kunderne på en lastbil.

Mange handler hos Bay Christensen

Stenknuseren, en irsk-fremstillet Evoquip Bizon35, er, som mange andre maskiner i de seneste mange år, købt hos Bay Christensen A/S i Rønnede. Her har Arne Rasmussen afsluttet mange handler med maskinhandler Carl Bay Christensen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi har to stenriver og river sten sammen for vore landmandskunder. Disse sten kan vi nu tilbyde landmændene at knuse, skaffe af vejen og afsætte til blandet andet anlæggelse af veje, forklarer Arne Rasmussen.

De 50 år, han har drevet Allindemagle Smede & Maskinstation, har undervejs også budt på opgaver - og ikke mindst oplevelser - af mere usædvanlig art.

I begyndelsen af 1990'erne fik Arne Rasmussen, sammen med andre, til opgave at rydde op i et 13.000 hektar stort skovområde i Sibirien. Her var træerne skadet efter en skovbrand - dog ikke mere end at træet stadig kunne bruges. Til denne opgave medbragtes egen lastbil og anhænger.

Tømmerkørsel i Sydtyskland

Kort forinden var firmaet med til at køre tømmer ud fra et skovområde i Sydtyskland, hvor træerne var væltet i en voldsom storm.

Arne Rasmussen har egen servicevogn til smedeopgaver, og hans firma udfører stadig almindeligt landbrugsarbejde, herunder også mejetærskning. Ved siden af maskinstationsarbejdet ejer og driver han selv tre landbrug.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Han er i øvrigt en af de få, der holder fast i den flydende ammoniak, som han selv køber hjem og nedfælder for kunderne og på sine egne landbrug.

- Jeg synes, at flydende ammoniak som kvælstofgødning har nogle indlysende fordele, som mange overser. Ammoniakken virker, selvom det er tørt, og den udvaskes ikke, påpeger Arne Rasmussen.