Lyt til artiklen:

Vesterbro Torv bliver til ny, midlertidig lommepark

00:00
Hastighed: ???x
03:25

I denne tid anlægger Aarhus Kommune med hjælp fra Buus Anlægsgartner nye, midlertidige parker til Aarhusianerne.

Indtil for nyligt har billisterne i Aarhus med lidt held kunnet drage fordel af de få men meget centrale parkeringspladser på Vesterbro Torv.

Men de sidste par uger har det ikke været muligt at parkere på parkeringspladsen, og det vil det heller ikke være i et godt stykke tid. Aarhus Kommune har nemlig besluttet at anlægge en lille, midlertidig park i stedet, som aarhusianerne kan benytte sig af henover sommeren.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det bliver indrettet med nogle træer, små hyggerum og bænke, hvor man kan sidde samlet. Derudover vil der blive lagt rullegræs på de små forhøjninger, så man kan få fornemmelsen af, at man er i en rigtig park, fortæller Martin Højholt, der er projektleder hos Aarhus Kommune.

rich-media-2
Arbejdet foregår meget centralt i Aarhus, hvilket giver udfordringer i forhold til logistikken. Foto: Tim Søgaard.

Inden arbejdet på Vesterbro Torv gik i gang, gav man et midlertidigt ansigtsløft til Vor Frue Kirkeplads, og i næste uge tager man hul på en lignende opgave med en midlertidig lommepark på Fredens Torv.

Nye midlertidige åndehuller til aarhusianerne

Se også:

Nye midlertidige åndehuller til aarhusianerne

- Vi har i Aarhus Kommune i efterhånden mange år arbejdet lidt med begrebet midlertidighed. Vi har også nogle midlertidige projekter kørende på Aarhus Ø, Bispetorvet og har ligeledes haft det på Store Torv. Det er for at afprøve, om det er noget aarhusianerne gerne vil have, og så vil vi kigge på, om det er noget, vi skal gøre mere permanent efterfølgende, siger Martin Højholt.

Svær logistik

Til at udføre arbejdet har Aarhus Kommune allieret sig med Buus Anlægsgartner.

- Lige nu er vi i gang med at bygge konstruktionen op i nogle paller, vi er ved at køre noget jord på, lægge rivenet ud og gøre klar til at plante træerne i næste uge. Derefter lægger vi rullegræs på, og så skal der etableres noget vanding. Så har vi snart anlagt en lille bypark på en uges tid, fortæller Silas Overgaard, der er projektleder hos Buus Anlægsgartner.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Anlægsgartneren har også stået for etableringen af de andre midlertidige åndehuller i Aarhus, og det er aldrig helt nemt, når arbejdet foregår så centralt.

rich-media-5
Træerne, der plantes i de nye lommeparker, vil efter projektets afslutning blive plantet ud i de eksisterende parker i Aarhus. Foto: Tim Søgaard.

- Der er altid nogle små udfordringer, når vi arbejder meget centralt i en stor by som Aarhus. Der er masser af trafik og folk, der kommer og spørger ind til tingene. Så er det også lige med at finde ud af, hvordan man får leveret materialerne, men det er gået ret godt her. Vi har forsøgt at få materialerne leveret om formiddagen, hvor der ikke er så meget trafik, og så er området godt skærmet af, så det er faktisk gået over al forventning, siger Silas Overgaard.

Genbrugte materialer

Mange af materialerne, der bliver brugt til projektet, er brugte, lånte materialer, som vil blive sendt retur til ejeren efter projektets afslutning. De fleste af de resterende materialer vil blive genanvendt i andre projekter efterfølgende.

- Paller, rivenet og jord kan alt sammen bruges igen, og de træer, vi planter her, vil blive plantet ud i de andre parker i Aarhus efterfølgende, så der er ikke ret meget, der går til spilde, siger Martin Højholt.

Arbejdet på Vesterbro Torv er efter planen afsluttet fredag i uge 28, hvorefter aarhusianerne vil kunne drage fordel af dem frem til d. 1. oktober. Der vil de midlertidige lommeparker nemlig igen blive omdannet til deres oprindelige udtryk.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi håber virkelig, at aarhusianerne vil tage godt imod det her grønne indspark, og i øvrigt må de gerne selv komme med nogle idéer til, hvad man kan bruge eksempelvis Vesterbro Torv til i fremtiden. For det ér fedt, når man bor i nabolaget, at man kan gå ned og benytte sig af de her grønne områder - selvom vi har masser af dem udenfor byen også, slutter Martin Højholt.