Lyt til artiklen:

Maskiner under Broen inviterer til miniseminar om robotklippere

00:00
Hastighed: ???x
03:51

Landets grønne fagfolk kan til dette års Maskiner under Broen blive klogere på udviklingen indenfor robotplæneklippere.

Vedligehold af græsarealer er den største, enkeltstående opgave i de fleste driftsafdelinger. Derfor er interessen for de stadigt mere avancerede robotklippere enorm, og den kommer den grønne maskinmesse Maskiner under Broen nu i møde med et fokuseret miniseminar begge udstillingsdage omkring robotklippere.

Dermed kan landets kommuner, anlægsgartnere, boligselskaber, græsfolk og driftsansvarlige se frem til en velvalgt trekløver af lynkurser på årets udstilling: "Elektriske robotklippere", "Drift af kunstgræsbaner" og "Det gode maskinkøb".

Artiklen fortsætter efter annoncen

Foruden de 136 udstillere, der vil stå klar til at vise alle mulighederne på have- & parkområdet, er der altså også chance for at få en solid, faglig opdatering, siger formand for Maskiner under Broens messeudvalg, Birger Pedersen.

- Vores program kommer rigtig fint rundt om de behov, der er netop nu i branchen. For den elektriske udvikling betyder, at sidste års viden allerede er overhalet, og sådan et fokuseret seminar om, hvordan robotklippere kan løse dine behov billigere og frigøre mandetimer til andre ting, er uhørt vigtigt derude. Samtidig er driftsfolkene i tvivl om, hvordan de skal drifte de stadig flere kunstgræsbaner, vi ser rundt om i landet. Og kunstgræs vokser jo ikke bare op igen, så det er en bekostelig affære, hvis du begår fejl, pointerer Birger Pedersen, der desuden er indehaver af Timan.

Næsten intet vedligehold

Den seneste udvikling indenfor elektriske robotklippere er GPS-styring - den såkaldte RTK-teknologi - som har betydet imponerende udvidelse af maskinernes operationsradius, forklarer Niels Andersen, konsulent for Belrobotics og oplægsholder på miniseminaret om robotklippere.

- Den største af Belrobotics' maskiner kan passe 75.000 kvadratmeter plæne, når den kører efter GPS. Og det er altså en tredobling af arealet i forhold til maskiner i samme størrelse, der kører vilkårligt rundt på plænen, som man kender det fra de små robotklippere hjemme i haverne, siger Niels Andersen.

Han fortæller, at kundernes interesse i robotklipperne fortsat stiger, selvom det er mere end ti år siden, haveejerne første gang blev introduceret for de små, elektriske maskiner.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Interessen skyldes jo tre ting. Klipperne kan langt mere i dag, og den grønne omstilling bliver presset igennem overalt. Samtidig er der næsten intet vedligehold på robotklipperne, fordi de ikke har samme slitage som brændstofdrevne maskiner og altså ikke har oliefilter eller remme som slides ned, siger Niels Andersen.

Klarhed over behov og muligheder

Nicolai Vinther Lundsgaard, key account manager hos Husqvarna, er den anden af miniseminarets oplægsholdere, og selvom han pointerer, at den perfekte robotklipper til alle forhold ikke er udviklet endnu, er niveauet nu så højt, at han mener, at alle driftsansvarlige bør kende til de nye muligheder.

- De fleste kan se potentialet, når der i dag tilbydes robotteknologi, der kan håndtere større arealer og dermed gøre investeringen i elektriske robotklippere mere rentabel. Selve metoden er ikke ny, og jeg tror generelt, at branchen har ret godt styr på robotklipperteknologien, men folk er ofte i tvivl om, hvad deres behov reelt er, og hvilke muligheder der egentligt findes på markedet, siger Nicolai Vinther Lundsgaard.

Han lover, at de grønne fagfolk vil kunne blive klogere på netop de spørgsmål til Maskiner under Broens miniseminar. Her vil de nye muligheder for flådestyring, GPS-programmering, tidsplanlægning, særlige områder såsom boldbaner og golfbaner, samt spørgsmål om kapacitet og drift blive drøftet.

Med sidste miniseminar på plads kan landets fagfolk altså omsider parkere tvivlen og blive klædt på til at træffe de rigtige beslutninger.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Alle tre miniseminarer bliver afholdt på begge udstillingsdage. Miniseminaret om robotklippere afholdes kl. 11:30 begge dage.