Lyt til artiklen:

De tunge drenge er blevet endnu tungere

00:00
Hastighed: ???x
02:43

De store maskin- og udstyrsproducenter uden for Kina fik rettet op i 2021, efter mange oplevede kraftige fald i omsætningen i 2020.

Ingen kommer i nærheden af Caterpillar og Komatsu.

De to mastodonter har i flere år siddet tungt på henholdsvis 1. og 2. pladsen over verdens største producenter af entreprenørmaskiner og -udstyr, når man måler på omsætning.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I seneste Yellow Table med omsætningstal for 2021 er der ikke ændret ved det. Faktisk har de to giganter igen lagt afstand til alle de andre på International Constructions årlige liste over verdens 50 største producenter i entreprenørbranchen.

Både Cat og Komatsu oplevede global tilbagegang i 2020, men amerikanerne har indhentet det meste af det tabte, mens Komatsu er har overgået det stærke 2019 med over to milliarder dollars mere i omsætning.

Den samlede omsætning for Yellow Table-koncernerne ramte sidste år 232,7 milliarder dollars. Det er i skrivende stund små 1650 milliarder kroner, hvilket er det højeste nogensinde målt i Yellow Table.

Det er en massiv fremgang på over 20 procent i forhold til 2020. Her omsatte top-50 for godt 1350 milliarder kroner.

Zoomlion halser efter

Sidste år bragede de tre kinesiske kæmper XCMG, Sany og Zoomlion ind på 3.-5. pladserne. Alle tre har som Cat og Komatsu haft vækst, men Zoomlion må alligevel se John Deere og Volvo CE gå forbi på omsætningen i 2021.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Kinesiske maskinproducenter buldrer frem

Se også:

Kinesiske maskinproducenter buldrer frem

Liebherr og Hitachi har byttet pladser, så tyskerne nu har større omsætning end japanerne.

Sidste år lukkede koreanske Doosan Infracore top 10 af, men de er i dag at finde på plads nummer 19 under det nye navn.

Doosan skal have nyt navn

Se også:

Doosan skal have nyt navn

I stedet finder vi på 10. pladsen svenske Sandvik Mining and Rock Technology.

Asien dominerer

Mere eller mindre alle markeder var pressede i 2020 på nær det kinesiske, hvilket trak de asiatiske producenters - ikke mindst de kinesiske - samlede andel af omsætningen op.

De europæiske og nordamerikanske producenter er kommet tilbage på sporet sidste år. Lægger man alle top-50 virksomheders omsætning sammen, står de asiatiske producenter for 50,2 procent (52,1 i 2021). De europæiske sidder på 26,3 procent, og de nordamerikanske har en andel på 23,2 procent.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Den eneste producent på listen uden for de tre dominerende kontinenter er Bell Equipment fra Sydafrika. Producenten, der især er kendt for sine dumpere, finder vi på plads nummer 46.