sonsoreret-indhold

Lyt til artiklen:

Messe for digitale løsninger til skov- og træindustrien

00:00
Hastighed: ???x
03:19

Udstillerne på INTERFORST 2022 i München har løsninger til alt, der har med IT og digitalisering til skovbrug at gøre.

Digitale terrænmodeller, simulerede vækstprocesser, sensorteknologi til måling af skovens tilstand og sammenkobling af værdikæden.

Det er lig med bedre planlægning, hurtigere reaktion, mere præcis kommunikation og bedre markedsføring.

Digitalisering bliver en del af forretningsstrategien for alt, der har med skov, træproduktion og tømmer at gøre.

Men udviklingspotentialet er langt fra udtømt.

rich-media-1
INTERFORST-messen i 2018. Foto: INTERFORST.

En nyligt offentliggjort undersøgelse fra arbejdsgruppen Rohholz e. V. i Tyskland viser, at mange detaljer i den digitale værdikæde stadig er i implementeringsfasen.

Det er mange aktører i skov- og træindustrien klar over, da 94 procent af de adspurgte oplyste, at de var åbne over for digitalisering.

Fordelene ses især ved papirløs datahåndtering, i optimering af transportomkostninger, et just-in-time flow af varer og i forbedret maskinudnyttelse.

Ofte er digitale værktøjer endnu ikke udbredt - især ved afdrift eller hugst skyldes det utilstrækkelig mobilnetværksdækning og mangel på standarder i kommunikationen.

Men overordnet er digitaliseringen allerede i implementeringsfasen, når det kommer til at designe egne processer - også i den traditionelle skov- og træindustri.

Her svarer 31 procent i undersøgelsen, at digitalisering allerede er en integreret del af deres forretningsstrategi, og 61 procent arbejder på digitale projekter.

Med data ind i fremtidens skovbrug

Ved valg af en passende digital løsning eller ved planlægning af fremtidige investeringer i digital teknologi, kan besøgende på INTERFORST 2022 sætte egne prioriteter.

Ved skovovervågning kan datapunkterne med optimerede sensorer og forbedret netværk bruges som grundlag for velbegrundede beslutninger.

Drone-understøttede systemer med LiDAR-data, Light detection and ranging, giver meget nøjagtige punktdata til digitale terrænmodeller, der viser alle virkelige forhold i skoven og tydeliggør forandringer.

rich-media-2
Udstillerne på messen har løsninger til alt, der har med IT og digitalisering til skovbrug at gøre. Foto: INTERFORST.

Kombineres sensorevalueringen med aktuelle vejrdata, opbygges en omfattende database til digital skovobservation.

Dermed kan der for eksempel indhentes yderligere information om skovens tilstand til målrettet skovkonvertering og stedspecifikke optimerede plantestrategier kan forfølges.

Maskinrelaterede applikationer som styresystemerne til skovnings- og udkørselsmaskiner er tilgængelige i maskinproducenternes portefølje og tilbyder den arbejdsforhold ved tømmerproduktion med stadig nye funktioner.

Udbyderne ad 3D-måle- og optagelsessoftware kommer også med optimeringer, som giver endnu bedre håndterbarhed og ekstra funktioner med app-teknologi.

Cloudløsninger er også vigtige her, da de sikrer hurtig udveksling med ordstyring inden for tømmerlogistik.

Forskningsprojekter viser fremtidigt potentiale

Foredragene i konference-programmet til INTERFORST 2022 giver et kig ind i fremtiden og viser, hvor tæt netværket i skov- og tømmerværdikæden kan udvikle sig til i fremtiden.

Flere forskningsprojekter, som eksempelvis Waldwirtschaft 4.0, EDE4.0 eller Smart Forestry baner vejen for intelligent træproduktion og markedsføring.

INTERFORST 2022 finder sted 17. - 20. juli i München.