sonsoreret-indhold

Lyt til artiklen:

Dette skal du vide om valg af og udskiftning af dæk på en bil

00:00
Hastighed: ???x
01:37

Når det gælder dæk, ved de fleste bilister, at de skal udskiftes med få års mellemrum. Men hvordan vælger du de rigtige dæk til din bil? Og hvad skal du gøre, når det er tid til at udskifte dem? Her er nogle oplysninger, der vil hjælpe dig med at træffe de bedste valg for din bil.

Vælg de rigtige dæk

Hvilken type dæk du har brug for afhænger af din bil, og hvordan du bruger den. Hvis du f.eks. har en sportsvogn, har du brug for andre dæk end en person, der har en almindelig stationcar. Det er via nettet nemt at finde nogle dæk, der passer til den bilmodel og -type, som du har.

rich-media-1
.

Kilde til illustration hjemmeside bildeleshop.dk

Dæktyper

Der findes fire hovedtyper af dæk:

  • Sommerdæk - Disse er beregnet til brug i varmt vejr og giver et godt vejgreb på tørre veje. De er ikke egnede til brug i kolde eller våde forhold.
  • Vinterdæk - Som navnet antyder, er disse dæk beregnet til brug i vintervejr og giver et godt vejgreb på is- og sneklædte veje. De er ikke egnet til brug i varmt vejr.
  • Helårsdæk - Som navnet antyder, kan disse dæk bruges hele året rundt. De giver et godt vejgreb i både vådt og tørt føre. Der er mange, der vælger at have helårsdæk herhjemme.
  • Offroad-dæk - Disse dæk er beregnet til brug på ujævnt terræn, f.eks. mudder og grus. De er ikke egnede til brug på almindelige veje.

Hvornår du skal udskifte dine dæk

De fleste dæk skal udskiftes med få års mellemrum, afhængigt af hvor ofte du bruger din bil. Hvis du bruger din bil regelmæssigt, skal du udskifte dine dæk oftere end en person, der kun bruger sin bil lejlighedsvis.

Du bør også kontrollere dine dæk regelmæssigt for tegn på slitage, f.eks. revner eller mønstret på dit dæk. Det kan indikere, hvorvidt de trænger til at blive skiftet eller ej. Hvis du bemærker nogen af disse tegn, er det på tide at udskifte dine dæk.

Udskiftning af dine dæk

Når det er tid til at udskifte dine dæk, kan du med fordel gøre det selv for at spare penge. Hvis du udskifter dem selv, skal du sikre dig, at du ved, hvad du gør, før du går i gang. Det er ikke nødvendigvis svært at skifte dæk, men det kræver en smule udstyr og et par hænder, der er skruet rigtigt på.