Lyt til artiklen:

Italienske dybdeplove til Danmark

00:00
Hastighed: ???x
03:04

Firmaet Farmimplement har fået importen af italienske dybdeplove fra firmaet Moro Aratri.

Farmimplement på Mors supplerer nu sin kendte import af Ovlac-plove med en dybdeplov/reolplov fra den italienske producent Moro Aratri, der er specialist i denne type meget store og kraftige plove.

Baggrunden for importen er, at indehaver Jens Iversen i kraft af sin store indsigt i pløjning fik en konkret forespørgsel fra en landmand ved navn Niels Erik Halgaard ved Holstebro.

Han skulle bruge en dybdeplov/reolplov til plantningsopgaver hos sig selv, og han har også planer om at køre ud og dybdepløje for andre.

Jens Iversen kendte i forvejen det italienske plovfirma fra sine mange år i branchen og sammen med kunden fandt de frem til, hvilken plov der skulle købes hjem til de ønskede opgaver.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Voldsomme plove

- De har nogle voldsomme plove, men nogle er mere voldsomme end andre, og valget faldt på den mindste plov i den store serie, som hedder Extreme.

Jens Iversen mener, at netop denne plovmodel har mange attraktive fordele og fremhæver især flere hydrauliske funktioner.

rich-media-1
Ploven har hydraulisk parallelforskydning af første fures bredde fra minus 1,0 meter mod land til plus 1,5 meter mod det pløjede. Dette system bruges til at vælge, om der skal køres i furen eller on-land. Foto: Farmimplement.

- Ploven kan for eksempel parallelforskydes fra minus 1,0 meter til plus 1,5 meter. Det vil sige i alt 2,5 meter fra side til side. Det er enormt smart, siger Jens Iversen.

Han tilføjer, at det også giver mulighed for at placere ploven, så man kan pakke efter dybdepløjningen ved at køre med tvillingehjul på traktoren, så hjulene kører på det pløjede.

- Det er også en vildt god funktion, når man skal tage sidste træk langs et skel, siger Jens Iversen.

Hukommelse

En anden af de hydrauliske funktioner, som Jens Iversen fremhæver, er Moro Aratri-dybdeplovens hydrauliske justering af vendestop - med hukommelse - af kæntringen.

rich-media-2
Ploven har hydraulisk vendestop ved hjælp af memory-cylinderen. Foto: Farmimplement.

- Det har sin berettigelse, hvis man for eksempel kører delvist i en fure og delvist on-land, for så kan ploven stadig arbejde lodret, siger Jens Iversen.

Han fremhæver også muligheden for hydraulisk at justere træklinjen, så man kan vælge at køre on-land eller i furen.

rich-media-3
Hydraulisk justering af træklinjen. Foto: Farmimplement.

- Den kan begge dele, men on-land-kørsel vil kræve en meget stor traktor, vurderer han. Ved almindelig pløjning med Moro Aratri-dybdeploven gætter han på, at trækkraftbehovet er mellem 15 og 200 hestekræfter.

- Men det er meget svært at sige, fordi det afhænger af mange forhold, siger han.

Dyb pløjning i Italien

Han har set, hvordan Moro Aratris plove trækkes af voldsomt store bæltetraktorer i nogle lande.

rich-media-4
Til den største bolt skal der bruges en 80 millimeter nøgle. Foto: Farmimplement.

- I Italien dybdepløjer man i visse områder. Det kan være for at opnå en vis dræningseffekt, men det kan også være fordi, jorden nogle steder er så tør i overfladen, at der ikke kan pløjes almindeligt. Så dybdepløjer de for at nå ned i fugtig jord. Men selv almindelig pløjning er forholdsvis dyb mange steder i Italien, fortæller Jens Iversen.

rich-media-5
Italien har ifølge Jens Iversen tradition for dyb pløjning. Foto: Farmimplement.

Den tendens tror Jens Iversen ikke, at vi kommer til at se i Danmark.

- Vi skal nærmere tænke i at pløje i mindre dybde, mener han.

Men han mener dog, at dybdeploven også kan have en opgave på arealer, hvor der er et lag i jorden, der skal brydes, for eksempel pløjesål.