Lyt til artiklen:

Byggevirksomheder har rekordlav indtjening

00:00
Hastighed: ???x
02:54

SMVdanmark frygter, at byggebranchen kan gå en svær tid i møde.

Jo mere byggematerialer som jern, stål og træ spiser af priserne, jo mere udhulet bliver den gennemsnitlige byggevirksomheds dækningsgrad.

For hver krone byggeriet omsætter for, er der nu kun 24 øre tilbage til at betale løn, husleje og alle andre udgifter end dem, der direkte går til selve byggeriet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det er en historisk lav avance for byggeriet, viser en analyse fra SMVdanmark, der organiserer 18.000 små og mellemstore virksomheder.

Den pressede dækningsgrad gør branchen sårbar og øger risikoen for konkurser mærkbart, mener konsulent i SMVdanmark Lasse Lundqvist:

- Det er bekymrende, at avancen i byggeriet er så presset. Vi frygter en gældsopbygning, og hvis vi er på vej ind i en afmatning som følge af faldende boligpriser, stigende renter og et offentligt byggeri, der aflyser eller udsætter projekter, så kan branchen komme i store problemer, udtaler han i en pressemeddelelse.

Bundet af fastpriskontrakter

Set i lyset af, at stål og jern er steget med 67 procent, og træ er steget med 22 procent, vil sådanne prisstigninger typisk ende hos kunderne.

Men ifølge Lasse Lundqvist er det ikke helt så ligetil.

Artiklen fortsætter efter annoncen

De stigende materialepriser gør det nemlig svært for virksomhederne at spå om de fremtidige priser, når det kommer til at afgive tilbud på projekter, der ligger flere måneder ud i fremtiden.

- Derfor er der lige nu en masse virksomheder, som er kommet i klemme, fordi de er bundet af fastpriskontrakter, som flere af virksomhederne aftalte helt tilbage før jul, siger Lasse Lundqvist.

Kan tabe mere ved at gennemføre opgaver

Analysen fra SMVdanmark viser, at hver tredje omsætningskrone i branchen er bundet i fastpriskontrakter.

Det betyder, at det ikke er muligt at prisregulere 33 procent af omsætningen, og derfor må virksomheden selv betale den ekstra regning.

Konsekvensen kan være, at virksomheden taber penge på at udføre en opgave.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Derfor mener SMVdanmark, at offentlige bygherrer bør vise forståelse i forbindelse med sådanne fastpriskontrakter.

- Mange virksomheder har ikke kunne forudsige de ekstreme prisstigninger, vi ser i øjeblikket, da de aftale pris for et halvt år siden. Det er også helt uvant for virksomhederne at have fokus på denne slags prisstigninger i deres kontrakter, siger Lasse Lundqvist og fortsætter:

- Særligt de små virksomheder har ikke ressourcer til at følge med i prisprognoser på samme måde som de store. Vi har desværre også set eksempler på virksomheder, som har været nødsaget til at købe sig fri af opgaver, fordi de ellers ville tabe endnu mere på at gennemføre dem.