Lyt til artiklen:

Klimatilpasningsprojekt hos boligforening gøres rentabelt

00:00
Hastighed: ???x
01:54

Projektet sker i samarbejde med blandt andet anlægsgartner og entreprenør, boligforeningen og det lokale forsyningsselskab.

Grundejere i et fælleskloakeret område i Tårnby Kommune kan frakoble sig afledning af regnvand og få tilbagebetalt 40 procent af tilslutningsbidraget af Tårnby Forsyning.

I år vil det svare til 29.797, 35 kroner per boligenhed.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det sker, fordi boligforeningen Olufsgaard II, afdeling A. i Kastrup skifter græsplænen ud med regnbassiner og regnbede af natureng, græsser eller stauder.

Klimatilpasningsprojektet er dermed medvirkende til, at boligforeningen selv kan håndtere deres tag- og overfladevand via lokal nedsivning og fordampning.

rich-media-2
Beboerne er med til at påvirke projektets udformning via beboermøder og gårdudvalg, og de får en bredere forståelse for hvordan lokal afledning af regnvand fungerer. Illustration: Gaihede Ingeniører & Arkitekter.

Landskaber på nye måder

Anlægsgartner og klimaentreprenør OKNygaard har vundet opgaven og ser frem til et samarbejde med forsyningsselskabet, Olufsgaards beboere og rådgiver Gaihede Ingeniører & Arkitekter.

Ifølge OKNygaards udviklingschef for klimatilpasning, Kristoffer Sindby, er rigtig mange forsyningsselskaber interesserede i, at grundejerne selv håndterer deres regnvand og dermed aflaster kloaksystemet.

- Som landsdækkende klimaentreprenør med både regnvandskonsulenter og klimagartnere ansat har vi stor indsigt i, hvordan vi bedst håndterer vand og anlægger ekstensive LAR-anlæg, som også kommer naturen og mennesker til gode, siger han i en pressemeddelelse og uddyber:

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi placerer en masse ting i jorden for at håndtere vand - kloakrør, brønde og maskiner, men vi kan sagtens bygge landskaber på nye måder, som håndterer regnvandet oppe på terræn. Det giver mere spændende og kuperede landskaber, og adgangen til vand skaber tilmed levebetingelser for ny biodiversitet.