Lyt til artiklen:

Dansk arkitekt indvier svensk skybrudspark

00:00
Hastighed: ???x
02:29

1:1 Landskab står bag Nobelparken i Lund, der kan rumme ca. 1300 kubikmeter regnvand og fungerer som en klassisk bypark.

En ny bydel er ved at vokse frem i den klassiske universitetsby Lund omkring den fælles europæiske partikelaccelerator ESS og andre forskningstunge virksomheder. Centralt i den nye bydel Brunnshög er Nobelparken, tegnet af den danske tegnestue 1:1 Landskab, som vandt opgaven om at tegne den 3,8 ha store park i 2016 og kunne forleden indvie parken sammen med Lunds Kommune.

- Det var vigtigt for os, at parken kunne tilbyde aktiviteter til alle uanset alder, køn og etnicitet. Samtidig skulle den også fungere som en skybrudspark, der kunne holde regnvand tilbage i tilfælde af ekstremregn. Vi valgte 1:1 Landskab til opgaven, fordi de havde en god forståelse for projektet og en god metode. Vi udarbejdede konceptet i fællesskab, og det var en meget frugtbar arbejdsproces.1:1 Landskab har løst opgaven meget flot, siger Nina Lindegaard fra Lund Kommune, som er bygherre på projektet.

Klassisk bypark

Parken er anlagt som noget af det første i byudviklingen, så området er så grønt og begroet som muligt, når beboerne flytter ind. Samtidig sikrer parken, at der er styr på regnvandshåndteringen fra dag ét. En stor skålet græsplæne i midten af parken er designet til at holde ca. 1300 m3 regnvand i tilfælde af skybrud eller store mængder nedbør. Resten af tiden fungerer den som et grønt samlingspunkt for kvarteret. Rundt omkring den grønne plæne ligger en krans med 10 mindre grønne områder, der har forskellige temaer og aktiviteter til parkens mange brugere.

rich-media-1
Omkring den store plæne ligger en krans med 10 mindre grønne områder, der har forskellige temaer og aktiviteter til parkens mange brugere. Pressefoto.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

- Nobelparken er et eksempel på en klassisk bypark som vi kender det herhjemme fra Fælledparken og HC Ørstedsparken. Her er en stor plæne, hvor du kan sætte dig på græsset og kigge på himlen, solbade eller spille rundbold med vennerne. Det er et grønt stort frodigt åndehul, som du kan bruge til lige præcis det, du har lyst til. Jeg tror på, at den klassiske bypark er på vej tilbage, fordi den tilbyder os et helle midt i byens rum, som vi har brug for som mennesker, siger Jacob Kamp, partner i 1:1 Landskab, der i 2023 kan indvie endnu et stort klassisk byrum, når Grønttorvsparken åbner i Valby.