Lyt til artiklen:

CLT vinder frem på det danske marked

00:00
Hastighed: ???x
02:35

Gennembruddet for anvendelsen af CLT, krydslimet massivtræ, har ladet vente på sig her til lands - også selvom byggematerialet er en standard i en række europæiske lande, USA og Australien.

Men ifølge direktøren hos den relativt unge virksomhed CLT Denmark er gennembruddet nu kommet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det har været nødvendigt at sætte ord på træets positive klimaegenskaber overfor en tøvende dansk byggesektor, som længe har holdt fast i de klimatunge konstruktionsmaterialer, siger Per Thomas Dahl i en pressemeddelelse.

rich-media-2
Direktør for CLT Denmark, Per Thomas Dahl, har taget del i den offentlige debat om byggeriets klimabidrag, samtidig med at han har arbejdet på et gennembrud for CLT på det danske marked. Foto: CLT Denmark.

Fokus på kendskab og fordele ved anvendelse

Etableringen af CLT Denmark har blandt andet bestået af at udbrede kendskabet til byggeri af træhuse og øge kendskabet til træets egenskaber generelt og i forhold til klimaet.

Derefter har det handlet om at overbevise byggesektoren om fordele ved at anvende CLT-elementer i byggeprocessen.

Forventningen hos CLT Denmark er nu, at CLT bliver en standard på det danske marked inden længe:

- Krydslamineret massivtræ af granlameller lagt fingersamlet i tvær- og længdegående retning betyder stor styrke og høj lastkapacitet og dimensional stabilitet, siger direktøren og fortsætter:

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det er der nu skabt bred forståelse af i byggesektoren, som også anerkender CLTs klimaegenskaber og kan se fordelene på byggepladserne i forhold til en lean og effektiv byggeproces.

Tolerancer på 1-2 millimeter

CLT Denmark leverer det østrigske produkt KLH, som er en garanti for massivtræ produceret af certificeret træ, der er tørret til en træfugtighed på 12 procent.

Med det som grundlag er det muligt at variere elementernes tykkelse og antallet af anvendte lag, alt efter hvad opgaven kræver i forhold til de specifikke krav strukturelt og brandbeskyttelsesmæssigt.

- Elementerne til de danske projekter er tilskåret med avancerede CNC-styrede maskiner og overfladebehandlet efter krav fra projekt-materiale. Det giver et konstruktions-materiale, der leveres med tolerancer på kun 1-2 millimeter. Mere præcist bliver det ikke noget sted i byggeriet, siger Per Thomas Dahl.

Han tilføjer, at elementerne bliver leveret direkte til byggepladsen, hvor de bliver monteret af uddannet personale enten fra CLT Denmark eller valgte entreprenører.