Lyt til artiklen:

Nyt stenrev ved Aarhus Ø skal booste biodiversiteten

00:00
Hastighed: ???x
02:18

Stenene, der udgør stenrevet, kommer fra et andet stort anlægsprojekt i Aarhus.

2000 tons sten bliver lagt i vandet som et fremtidigt levested ved Aarhus Ø for blandt andet blåmuslinger, søanemoner og havalger. Stenrevet skal på den måde give et boost til biodiversiteten i Aarhusbugten.

- Man glemmer nemt vigtigheden af den biodiversitet, der ikke er synlig på land. Men med det nye stenrev får vi faktisk skabt et hjem for planter og dyr meget tæt på, hvor vi mennesker lever og færdes. Med det nye stenrev skaber vi bedre vilkår for livet i vandet og det bidrager jo også til områdets særlige karakter og miljø, siger Steen Stavnsbo, rådmand, Teknik og Miljø i Aarhus Kommune.

Artiklen fortsætter efter annoncen

rich-media-2
Her skal det nye stenrev ligge. Pressefoto.

I disse dage bliver de første sten lagt i vandet, og i løbet af tre-fire dage er revet klar til, at de første dyr og planter kan flytte ind. De fleste af stenene lægges i bunker, så der skabes hulrum mellem stenene. Her kan krebsdyr, snegle, børsteorme og mange andre dyr gemme sig for fisk og krabber. Andre sten lægges enkeltvis på havbunden.

At bringe naturoplevelser tættere på beboerne og give noget tilbage til naturen, er netop en del af tankerne bag Lighthouses involvering i udvidelsen af stenrevet. Det fortæller Rune Kilden, der er en del af ejerkredsen bag Lighthouse. Sammen med Aarhus Kommune og Per Aarsleff står Lighthouse nemlig bag udlæggelsen af de mange sten i stenrevet, som de håber, vil glæde hele området på længere sigt:

- Efter i mange år at have været en øde containerhavn, er Aarhus Ø i dag blevet en levende bydel, hvor havet spiller en stor rolle og er en naturlig del af hverdagen. Både beboere og besøgende på Aarhus Ø bader, sejler i kajak, går tur langs vandet, nyder udsigten til bugten og til de oplevelser, som livet over og under overfladen giver. Det liv og de oplevelser vil vi gerne være med til at bringe endnu tættere på aarhusianerne, så derfor er vi glade for, at vi kan bidrage til dette projekt, fortæller Rune Kilden.

Fra ringvej til havn

De 1400 kubikmeter sten, der udgør det nye stenrev, kommer fra et andet stort projekt i Aarhus - nemlig fra anlæggelsen af den kommende 12 kilometer lange Giber Ringvej syd for Aarhus. Her har man fundet de store sten, efterhånden som man har gravet ud til vejen, og nu skal stenene altså skabe nyt liv på havbunden.

rich-media-3
Det er ejerkredsen bag Aarhus Ligthhouse, Aarhus Kommune og Per Aarsleff, der står bag stenrevets tilblivelse. Pressefoto.