Lyt til artiklen:

OKNygaard tager hul på Operaparken

00:00
Hastighed: ???x
03:33

VIDEO: Efter halvandet års arbejde med opbygning af parkeringskælder er det blevet tid til, at OKNygaard kan påbegynde sin del af arbejdet på Operaparken i København.

Det er en tidlig men kærkommen, varm solskinsdag på den sydlige del af Dokøen i København. Mågerne skriger, og solen glimter i vandet ud for Operaen her et stenkast fra byggepladsen, hvor det storstilede projekt "Operaparken" skal realiseres.

Efter cirka halvandet års arbejde på den parkeringskælder, som Operaparken skal anlægges ovenpå har OKNygaard for nogle uger siden taget fat på sin del af arbejdet - nemlig at skabe byens nyeste åndehul.

Artiklen fortsætter efter annoncen

rich-media-2
OKNygaard står for al overfladeafvanding, spildevand og dræn til Operaparken. Foto: Tim Søgaard.

21.500 kvadratmeter park er på vej til Københavnerne og byens besøgende. Her skal der blandt andet plantes 590 træer, lægges 6000 kvadratmeter granitbelægninger og laves permeable stier.

Opstartsfase

Men før, man når så langt, er der en del arbejder, der skal klares først, fortæller Klaus Nielsen, der er projektleder hos OKNygaard.

- Til en start har vi gjort kørevejen klar til montering af Z-elementerne, og så er vi startet op på regnvandsafledningen. Vi står for al overfladeafvanding, spildevand og dræn. Derudover har vi en flok dykkere, der er i gang med at svejse hyldeknægte fast på spunsen, så vi kan montere Z-elementer derpå, fortæller Klaus Nielsen.

Z-elementerne skal udgøre kajkant. Herpå skal monteres granitbelægning, som man kan lægge op til.

rich-media-3
Under vandet ud for Operaparkens område er dykkere i gang med at svejse hyldeknægte på spunsen. Foto: Tim Søgaard.

Granitbelægning bliver der som sagt masser af i Operaparken, så brolæggerne bliver snart kastet i ilden, fortæller Klaus Nielsen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Inden for den næste tid skal vi have brolæggerne i gang. De starter op på øudvidelsen med det første granitbelægning. Bare der skal der laves 1400 kvadratmeter granitbelægninger, siger han.

Øudvidelsen er det sydvestligste område af parken, hvor man har udvidet Dokøen med omkring 2100 kvadratmeter.

Opdelt i temaer

Selve parken kommer til at bestå af seks dele med forskellige temaer.

Klaus Nielsen fortæller blandt andet, at der kommer en engelsk have, som bliver en staudehave. Her skal der være et springvand, hvor vandet springer op til to meter.

rich-media-5
Oversigtsplan for Operaparkens udformning. Illustration: OKNygaard.

Udover den engelske have, skal der laves en hvid nordisk skov, en rød nordamerikansk skov, en egeskov og en kirsebærlund. Til slut skal der i midten af Operaparken placeres et stort væksthus, som starter i parkeringskælderen og hæver sig over terræn i parken.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I væksthuset skal der blandt andet stå et 12 meter højt træ af sorten Ficus Alii. Det befinder sig i øjeblikket i et væksthus i Holland, og vil blive fragtet til Danmark i maj måned. Når træet er placeret i væksthuset skal taget monteres. Det fragtes fra Grenå ved hjælp af en stor pram, som lægger til ud for den nye park.

rich-media-7
Væksthuset set fra parkeringskælderen. Modelbillede: COBE Architects.

Operaparken forbindes med Operaen via en landskabsbro på det nordvestlige hjørne. Landskabsbroen erstatter den tidligere bro og bliver omkring dobbelt så bred.

Klimasikring tænkt ind fra start

Ligesom mange andre steder er man i København begyndt at tænke meget i at sikre byen mod ekstreme vejrhændelser såsom skybrud.

Derfor er klimasikring tænkt ind helt fra starten i projektet. Her hjælpes regnvandshåndteringen på vej af en let øget topografi. Man hæver simpelthen landskabet i midten af parken, så vandet hele tiden ledes ud i havnen. Ved øudvidelsen skal terrænet næsten helt ned i niveau med vandet. Her er der taget højde for, at vandet kan flyde over, når vandstanden stiger.

Operaparken er tegnet af COBE og doneret af Operaparkfonden. Parkens drift og vedligehold finansieres i øvrigt af indtægterne fra parkeringskælderen.