sonsoreret-indhold

Lyt til artiklen:

Videnskabens kreative kamp for at nedsætte drivhuseffekten

00:00
Hastighed: ???x
02:59

Global opvarmning er måske det største problem, menneskeligheden har stået overfor i lang tid, og forskere over hele verden arbejder konstant på at løse problemet. Også i hjemmet forsøger mange borgere at nedsætte forbrug og ændre vaner for at hjælpe klimaet

I denne artikel giver vi et indblik i årsagerne til den globale opvarmning, og hvad videnskaben gør for at lægge en dæmper på klimaforandringerne.

Hvad er drivhuseffekten?

I snakken om klimaforandringer og global opvarmning er der et fænomen, som man ikke kan komme uden om: Drivhuseffekten. Drivhuseffekten er et fænomen i atmosfæren, der ved hjælp af naturligt fremkomne drivhusgasser gør Jorden beboelig ved at skabe global middeltemperatur på 14 grader celsius. Men når mennesket øger mængden af drivhusgasser ved fx at udlede dem via industri, så øger det drivhuseffekten og gør kloden varmere.

Hvordan fungerer drivhuseffekten?

Solens stråler giver energi til Jorden. Omkring 70 procent af den energi bliver absorberet af Jorden og brugt til at varme Jorden op. De sidste 30 procent bliver sendt ud i rummet igen i form af infrarød stråling.

Ikke al strålingen når dog hele vejen ud i rummet. Strålingen bliver nemlig delvist fanget af skyerne og drivhusgasserne i atmosfæren. Skyerne og drivhusgasserne optager varmeenergien og sender det ned mod jorden igen og varmer kloden yderligere op. Det er drivhuseffekten.

Mængden af drivhusgasser stiger

Drivhusgasser spiller en vigtig rolle i drivhuseffekten, da de er med til at skabe den. Drivhusgasserne har altid været til stede i atmosfæren, men grundet menneskeskabt industri over de sidste mange år er koncentrationen, særligt af CO2 (Kuldioxid), steget markant.

Den øgede mængde af drivhusgasser i atmosfæren betyder, at mindre varme fra Solen slipper ud i rummet. Og når varmen ikke kan komme ud, så stiger temperaturen i atmosfæren. Den øgede temperatur i atmosfæren medfører, at der dannes mere vanddamp, hvilket styrker drivhuseffekten endnu mere. Resultatet er en klode, der bare bliver varmere og varmere. Når videnskaben skal forsøge at stoppe den globale opvarmning, så går forsøgene ofte ud på at udlede drivhusgasserne fra atmosfæren. Læs meget mere om drivhuseffekten og drivhusgasser lige her

Forskere laver CO2 om til sko

Alle kneb gælder, når vi kæmper mod global opvarmning. Forskere har derfor været kreative når, det kommer til at fange CO2 og omdanne det til et par sko.

Firmaet 10xBeta har fx omdannet CO2 til en gummisko. En specialudviklet kemisk katalysator får en blanding af CO2 og kulbrinter til at danne polyoler - en polymer, der bruges i fremstillingen af gummimaterialet polyurethan. Den flydende, CO2-baserede polyurethan kan bl.a. anvendes til skosåler.

Metoden til at omdanne CO2 til plastik blev opdaget på Kyoto University, og forskerne håber, at deres opdagelse bliver starten på meget ny og spændende forskning.