Lyt til artiklen:

Gravpladser i skoven er populære

00:00
Hastighed: ???x
02:24

Skovbegravelsespladser vinder frem. I dag findes der 16 steder i Danmark, hvor du kan blive begravet i skoven.

Flere danskere vælger at reservere en plads på en af landets skovbegravelsespladser, skriver avisendanmark.dk.

I dag bliver 86 procent af danskerne kremeret, og i takt med udviklingen er det blevet mere populært at blive stedt til hvile andre steder end på en traditionel kirkegård.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Her har skovbegravelsespladserne vundet frem i løbet af de seneste år. Siden en ændring i begravelsesloven muliggjorde urnebegravelse i såkaldt "ikke-indviet jord" i 2008, er 16 pladser rundt om i landet blevet en realitet. 14 af dem ligger i privatejede skove, og det er også private lodsejere, der har sat skub i udviklingen de senere år.

Godsejer og greve Jannik Ahlefeldt-Laurvig driver landets første skovbegravelsesplads i privatejet skov ved Horsens under Stenballegaard Gods. Han er stifter af Skovbegravelse Aps, der i samarbejde med kommuner og skovejere har været med til at etablere 13 af landets skovbegravelsespladser i privatejet skov, skriver avisendanmark.dk.

- Siden min far og jeg i 2015 gik i gang med at undersøge muligheden for at lave en plads i vores egen skov, har der været tiltagende interesse fra både kommuner, lodsejere og borgere. Det har vist sig at være et bredt udsnit af befolkningen, der gerne vil urnebegraves i skoven, og at det for mange nærmere er et tilvalg af naturen end et fravalg af kirkegården, siger Jannik Ahlefeldt-Laurvig.

Ifølge avisen bookede 1400 en plads i de private skove under Skovbegravelse Aps sidste år, mens tallet i 2020 var 370.

Gravene i skoven er pasningsfri, og der må højest være en mindeplade i A5-størrelse.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Flere på vej

I Svendborg Kommune er der endnu en skovbegravelsesplads på vej. Den kommende plads er også ført ud i livet via Jannik Ahlefeldt-Laurvigs firma, og han er allerede i dialog med skovejere og kommuner om yderligere 13 skovbegravelsespladser.

- Vi regner med at ende på 25-30 pladser, som er jævnt fordelt over hele landet. Vi håber, at initiativet vil vise sig som et alternativ tæt på flere borgere og samtidig er en fornuftig forretningsmulighed som supplement til driften for skovejerne, siger han.

I forbindelse med etableringen af skovbegravelsespladser i de privatejede skove skal de godkendes af den pågældende kommune og af Kirkeministeriet.