Lyt til artiklen:

KU-rapport: Muligt at firedoble klimaeffekten

00:00
Hastighed: ???x
01:27

Hvis vi trækker kulstof ud af kredsløb, så bliver effekten stor, fortæller forsker til Skovdyrkerne.

En ny rapport fra Institut for Geovidenskab og Naturforvaltning, Københavns Universitet slår fast, at det er muligt at firedoble klimaeffekten, hvis man anvender træ bedre, end det er tilfældet i dag. Det siger Vivian Kvist Johannsen, der er medforfatter til rapporten og seniorforsker ved instituttet.

I dag brænder vi flis af i varmeværker. Det betyder, at vi har et ret kort CO2-kredsløb, da flisens opsamlede CO2 frigives igen ved forbrænding. Hvis vi i stedet trækker kulstof ud af kredsløbet, så batter det virkelig meget på klimaeffekten, siger hun til Skovdyrkerne.dk.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Den såkaldte CCS-teknologi (Carbon Capture Storage) kan bruges til at forbedre klimaindsatsen.

- Det er for eksempel muligt at opsamle kulstof med CCS på flisværkernes skorstene. Det opsamlede kulstof kan så pumpes ned i undergrunden eller på anden måde lagres, så det tages ud af kredsløb. Det er ved hjælp af denne teknologi, vi kan opnå den meget store effekt med en firedobling af klimaeffekten, siger forskeren.

Men et er teoretiske muligheder, noget andet den aktuelle virkelighed.

- Rapporten viser, at potentialet er der. Men i praksis kræver det forbedring af teknologier og minimering af spild. Vi skal også blive bedre til at anvende gavntræet igennem hele industri-kæden, siger hun.