Lyt til artiklen:

Komatsus nye "tusindben" skal bidrage til en mere bæredygtig skovdrift

00:00
Hastighed: ???x
02:40

"Centipede" er navnet på den nye Komatsu-maskine, som er blevet til i et samarbejde mellem producenten og otte svenske virksomheder med tråde til skovbranchen.

En ny type udkørselsmaskine fra Komatsu kører i denne tid rundt i de svenske skove. "Centipede," som den er blevet døbt, er produktet af et årelangt projekt, hvor Komatsu Forest har samarbejdet med en række aktører fra eller med tråde til den svenske skovbranche.

- Dette er et omfattende projekt, hvor aktørerne har haft en langsigtet tilgang til, hvordan man kan promovere bæredygtig skovdrift. I projektet har vi ændret dagens teknologi fundamentalt og taget et skridt ind i fremtiden, siger Erik Nilsson, der er CTO ved Komatsu Forest.

De kalder den morgendagens bæredygtige skovmaskine, fordi den er bygget til at reducere risikoen for at skade skovbunden, øge transporthastigheden og reducere kropsvibrationer for maskinføreren.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Maskinen har et nyudviklet "forestry track system" med en stor supportflade, der skal minimere marktrykket. Den har også et fuldt affjedret chassis til at håndtere ujævne jordforhold, hvilket gør maskinen i stand til at køre med markant øget hastighed uden at øge vibrationerne tilsvarende.

rich-media-2
Centipede er både mere skånsom mod sine omgivelser og maskinføreren end tidligere Komatsu Forest-modeller. Pressefoto.

Med denne nye teknologi kan Centipede blandt andet benyttes på skovarealer, der er meget påvirket af nedbør. Udover at maskinen kan arbejde i svære jordforhold, har den også en række egenskaber, som gør den mere effektiv i produktionen.

Sammenligner man den eksempelvis med Komatsus 855-model, der blev brugt som projektgruppens målestok, bevæger Centipede sig både hurtigere gennem terrænet, samtidig med, at den kan bære et tungere læs. I øvrigt har maskinen demonstreret i simulationer, at man kan opnå en brændstofbesparelse på 15 procent i blødt føre.

Maskinen er dog kun et koncept, og man kan derfor ikke være sikker på, at den kommer i produktion i sin nuværende form. Maskinen er blevet evalueret gennem grundig testning og simulationer, hvilket vil fortsætte gennem foråret. Derefter vil man træffe en beslutning om projektets fremtid, skriver Komatsu Forest.

Anders Järlesjö, der er Head of Forest Technology ved den statsejede virksomhed Sveaskog, ser et stort potentiale i Centipede-projektet:

- Minimering af jordpåvirkningen i vores forvaltede skove er et vigtigt tema. Dette er derfor en signifikant og længe ventet udvikling, som er fuldstændig på linje med Sveaskogs langsigtede orientering mod en bæredygtig skovbranche. Med dette kan vi i skovbranchen se en mulighed for sammen at tage et stort skridt fremad med en skovmaskine, som er mere skånsom mod både miljøet og maskinføreren.

Komatsu Forest skriver ikke noget om maskinens tekniske detaljer.

rich-media-4
Projektteamet der har været med til at udvikle Centipede. Pressefoto.