Lyt til artiklen:

Vi skubber en støt stigende ordrebeholdning foran os

00:00
Hastighed: ???x
03:50

Maskinleverandørernes Sektion 2 har afholdt generalforsamling i Odense.

- Året 2021 har i høj grad stået i Coronaens tegn. Det har på mange måder været frustrerende, men meget tyder på, at vi er kommet igennem - i hvert fald i den vestlige verden. Året har handlet om at holde hjulene i gang. Samtidigt med, at vi har skullet opføre os ansvarligt og sikre lavt smittetryk, har vi også haft et ansvar for, at det hele ikke gik i stå. Som aktiv organisation har det været svært at begrænse vores aktiviteter. Medlemsmøder, eksport-fremstød, det internationale samarbejde og meget mere har været på hold, og det vil tage tid at indhente det forsømte, lød det fra formand for Sektion 2 i Maskinleverandørerne - Park, Vej og Anlæg, Lasse Lindholm, Lindholm Maskiner, da han aflagde årsretning.

Leveringsudfordringer

- Alle, både i og udenfor vores branche, oplever leveringsproblemer for tiden. Uanset om man står i producentledet eller forhandlerledet, opleves tiden som vanskelig og måske uoverskuelig. De lange leveringstider på både færdige produkter og reservedele er en udfordring, og blot at få en omtrentlig leveringsdato er svært. Ordretilgang og salg mangler vi for så vidt ikke, men hvad hjælper det, hvis vi ikke kan levere på den korte eller mellemlange bane, sagde formanden.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det er svært at sige, hvornår situationen bliver bedre. Hvornår er producenterne igen oppe på fuld kapacitet? Jeg har talt med et par virksomheder, som producerer i Europa, og de har ikke kunnet genansætte f.eks. svejsere fra Polen og andre østeuropæiske lande. Svejserne er blevet hjemme, da de både kan få arbejde og tilfredsstillende løn på deres hjemegn. De perioder, hvor fabrikkerne var Coronalukket, gav ikke nedgang i ordre flowet - måske endda tværtimod. De fleste fortæller mig, at ordrerne er kommet i en jævn stigende strøm. I praksis skubber vi en ordrebeholdning foran os, som konstant vokser. Producenterne skal sandsynligvis investere i nyt udstyr og arbejdskraft for at indhente det forsømte, og det gøres ikke over natten, konstaterede Lasse Lindholm og fortsatte:

- Der tales for de fleste i vores branche om leveringstider på op mod 12 måneder eller mere. Det har jeg ikke oplevet før. Hvornår kan vi igen imødegå efterspørgslen og få acceptable leveringstider, og kan vi holde det nuværende materiel kørende og skaffe reservedele? Det må tiden naturligvis vise. Der er ingen tvivl om, at vi skal være kreative og have medarbejdere, der kan tænke ud af boksen.

Messerne kører igen

Efter adskillige aflysninger af diverse messer blev det i august 2021 muligt at afvikle Have & Landskab i Slagelse.

- Restriktionerne blev gradvist lempet over sommeren, og heldigvis lykkedes det at få H&L gennemført med rigtig god succes. Besøgstallet på lidt over 10.000 var absolut tilfredsstillende - omend lidt færre end sidste gang. Der er ingen tvivl om, at Corona-situationen havde indflydelse på besøgstallet, men blandt udstillerne var der bred enighed om, at der var kvalitet i de besøgende, og at man fik fat i de rigtige målgrupper, sagde formanden for sektion 2.

Arbejdet skrider frem med hensyn til Maskiner under Broen 2022 i august, og der er allerede over 110 udstillere på et rekordstort udstillingsareal. Som noget nyt vil der kunne afvikles demokørsel på egen stand, hvis man ønsker det. Det samme gælder Agromek i november. Hal C bliver igen fyldt med Maskinleverandører, og vi gentager succesen med live-værksted på vores branchestand.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Bestyrelsen fortsætter uændret

Birger Pedersen og Bent Tangemann var på valg. Begge ønskede genvalg, hvilket medlemmerne bakkede op omkring. Derfor fortsætter bestyrelsen uændret med Lasse Lindholm som formand for Maskinleverandørerne - Park, Vej og Anlæg. Derudover er Bent Tangemann Maskinleverandørernes repræsentant i Have & Landskab bestyrelsen og Birger Pedersen er formand for Maskiner under Broen udvalget.