Lyt til artiklen:

Daniel har passet Parkens plæne i 15 år. Nu leder den garvede groundsman efter nye græsgange

00:00
Hastighed: ???x
12:51

Det er mere end et fuldtidsjob, når man dedikerer sig til at pleje Parkens græstæppe. Daniel Madsen har gjort det i over 15 år, og når han tænker tilbage på de mange oplevelser, overarbejdstimer, kritikken, og hvad der ellers følger med jobbet, så er det de gode tider, der står tilbage i hukommelsen.

Den 1. august 2006 havde Daniel Madsen sin første arbejdsdag som groundsman i Parken.

Her - mere end 15 år, et europamesterskab, adskillige store koncerter og naturligvis et utal af både landsholds-, Superliga- og europæiske kampe senere er hans tid på den danske nationalarena forbi.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Grønteknik har besøgt den trods sin endnu unge alder garvede groundsman i sit hjem nær Roskilde til en snak om op- og nedture gennem sin tid med ansvaret for Parken og de tre træningsbaner, som FC. København har ude på KB.

Et job som han har dedikeret hele sit unge voksenliv til. Det var nemlig hans første rigtige "voksenjob," og det har både været et oplevelsesrigt og hårdt møde med arbejdslivet, fortæller han.

En knægt indenfor hegnet

Det hele begyndte, da Daniel Madsen var omkring 12 år. Hans forældre var blevet skilt, og hans mor havde så fundet en ny kæreste, som kendte den daværende groundsman inde i Parken. En brite ved navn Chris.

- Så var jeg lige pludselig inde og hjælpe til, fortæller Daniel Madsen.

Daniel Madsen var med til at lægge snore ud, klippe banen og køre traktor. Derudover fik han plads på de specielle sæder foran det hegn, der afgrænser tilskuerpladserne fra banen. Det var ikke noget, alle fik lov til. Allerede der begyndte passionen for grønsværen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Sådan en dreng på 12-13 år, der er vokset op på Østerbro og har været fan af FC. København, så længe han kan huske. Det var bare mega fedt lige pludselig at sidde der, beretter Daniel Madsen.

rich-media-3
Daniel Madsen. Foto: Tim Søgaard.

Der gik nogle år, hvor Daniel Madsen hjalp til med de forskellige opgaver særligt i weekenderne, inden han startede i 10. klasse og flyttede ud til sin far på landet. Da det år var gået begyndte han på en HF i Roskilde, men der skulle vedholdenhed til, for at få huen på - ikke fordi han havde problemer med studiet, men simpelthen fordi der var bud efter ham.

- Allerede da jeg havde taget det første år, kom min gamle chef Chris og sagde, at han gerne ville ansætte mig inde i Parken, fortæller Daniel Madsen.

Men det måtte vente, for den unge knægt var fast besluttet på at færdiggøre sin HF. Men der gik ikke længe, før Chris kom igen - denne gang med et ultimatum.

»Det er nu eller aldrig.«

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Så var jeg nødt til at vælge aldrig. Jeg skulle have den hue på - sådan var det, beretter Daniel Madsen, der tilbød, at han kunne starte fem måneder senere, når han havde færdiggjort sin HF.

Og sådan gik det så, for tre måneder efter kom opkaldet alligevel, og så tog han ind på kontoret i Parken og underskrev en kontrakt med start til august samme år.

- Jeg havde allerede opbygget en passion for det, så det var en no-brainer at takke ja til det, siger han.

Det var som førstemand under Chris, der var chefgroundsman, og det var det første år, FCK kvalificerede sig til Champions League.

- Det var rimeligt sindssygt at starte derinde som 18-årig - og så med en Champions League-deltagelse, fortæller Daniel Madsen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

rich-media-6
Daniel Madsen mens han var under uddannelse i 2009. Privatfoto.

Efter et par år begyndte han på uddannelsen som groundsman på Sandmoseskolen i Nordjylland. Den færdiggjorde han i 2011, og i 2013 takkede hans gamle chef Chris så af.

- Så spurgte de, om jeg havde lyst til at blive chefgroundsman. Det kunne jeg godt.

Og pludselig stod den 25-årige Daniel Madsen med ansvaret for Danmarks nationalarena.

- Det var jo kæmpestort og totalt surrealistisk. Jeg havde ikke forventet det, men de syntes bare, at den indsats, jeg havde leveret, havde været så god, så det var oplagt, at jeg skulle overtage, fortæller han.

En svær plæne

Men det var ikke kun Daniel Madsens indsats, der gjorde ham til den oplagte kandidat - det var også hans indgående kendskab til en græsplæne, som de færreste forstår, hvor svær er at få til at spille.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Rigtig mange konsulenter fra udlandet er kommet gennem årene og har sagt, at Parken er blandt de fem sværeste stadions i Europa at passe, siger Daniel Madsen.

Det er der rigtig mange grunde til, forklarer den garvede groundsman. For det første blev græssets vækstbetingelser ikke ligefrem tilgodeset, da man byggede stadion.

- I den ene ende har du et tag, der skygger for målfeltet. I den anden ende har du ikke sol på noget tidspunkt af året. Du har fire forskellige miljøer på én græsplæne, og det naturlige flow, der burde være, så græsset kan trække vejret, det er der heller ikke rigtig på grund af konstruktionen med 40 meter høje vægge.

Dertil kommer, at Parken er det travleste stadion i Danmark. For udover at lægge græs til både FC. Københavns superligakampe og de europæiske turneringskampe, som klubben de seneste mange år har kvalificeret sig til at spille, så er Parken jo også landsholdets hjemmebane. Nåh ja, og så afvikles der også lige en lille håndfuld koncerter og lignende arrangementer hvert år.

- I de næsten ni år, jeg nåede at være chefgroundsman, havde vi cirka 55 arrangementer om året, fortæller Daniel Madsen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

rich-media-9
Daniel Madsen til en firmakamp, som banen blev brugt til, når man gik ind i koncert-mode. Privatfoto.

Det tæller kampe og events, men også en række træninger, som de færreste tænker over, også foregår på stadion.

- Træningerne er jo ikke på TV, så dem er der ingen, der medregner. Meget ofte, når der har været en europæisk kamp, en stor superligakamp eller en landsholdskamp, har begge hold trænet omtrent en time inde på banen cirka 24 timer før kampstart. Det slider rigtig meget på banen, og det kan folk godt have svært ved at forstå, når de ser kampen på fjernsyn, fortæller Daniel Madsen.

Udover fodbolden har Parken som nævnt også lagt hus til en række store koncerter heriblandt The Rolling Stones, Metallica, Coldplay og The Minds of 99. Koncerterne ligger ofte i "koncerthullet" lige efter fodboldsæsonen var slut.

- Når koncerterne var overståede, lagde vi en ny bane inden den nye sæson. Der vil mange sige: "Fedt nok vi får en ny bane." Nej, jeg ville egentlig hellere have beholdt banen og så kunnet arbejde på den i seks, otte eller ti uger, så rødderne kunne få lov at sætte sig, og man kunne skabe en stærk bane. Det er plan B at lægge en ny bane, forklarer Daniel Madsen.

Men Parken er business, så den tid er der bare ikke. Lige fra Superligaen begynder i midten af juli til vinterpausen i december, er der ikke én eneste stille periode, og det var faktisk en af de mange ting, som Daniel Madsen elskede ved jobbet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det var hårdt, men det har også været virkelig skægt og udfordrende. Nogle gange har vi haft virkelig gode tider, hvor banen bare har stået til UG, og så er man kommet hen i perioder, hvor både banen og en selv har været virkelig pressede, fortæller han.

Jeg har været 100 procent dedikeret og passioneret omkring det. Det skal man være.

Daniel Madsen, tidligere groundsman i Parken.

Det pres fik ham og teamet omkring ham til at præstere bedre og mere. På den måde var det faktisk ofte positivt, forklarer han. Han hiver et eksempel frem fra hukommelsen, hvor FC. København skulle både træne og spille en weekend. I midtugen havde man en koncert, og derefter gav man sig til at skrælle banen af og lægge en ny, så den var klar til en landsholdskamp weekenden efter.

- De spurgte mig inden: "Kan det lade sig gøre, Daniel?" Hvortil jeg svarede: "Ja. Det kan det godt." Havde jeg sagt nej, så havde de fundet en, der kunne sige ja i stedet. Det var ikke negativt - det betød bare, at man havde ja-hatten på. Hele tiden, siger han.

Vænnede sig til kritikken

Uanset, hvor meget kærlighed man giver banen, kan det store pres, der er på Parken, dog ikke undgå i perioder at have konsekvenser for grønsværens beskaffenhed, fortæller Daniel. Det afføder kritik. Og i det hele taget er jobbet som groundsman oftere forbundet med at modtage kritik end ros.

- Sådan er det. Når banen står godt, så er det forventet, at det er sådan. Når den ikke står godt, så har folk svært ved at forstå det. Man får tit den der med: "Sådan ser min have derhjemme altså ikke ud." Nej, det er fint, men der har heller ikke været 22 mennesker ude og tæske løs på græsset i din have både aftenen op til kampdagen, til opvarmning på selve kampdagen og så til kampen. Uge efter uge. Nogle gange med kun tre dages mellemrum, fortæller Daniel.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Kritikken havde Daniel Madsen dog vænnet sig til. Han kendte godt de forudsætninger, der gjorde, at banen ikke altid så pæn ud. Han skrev ned, hvilke arrangementer der havde været afholdt, så han havde overblik over det pres, som banen var udsat for. Det gjorde det også nemmere at tackle kritikken, når den kom. Så kunne han fremvise skemaet og sige: "Prøv at se her. Det er ikke så underligt, at banen ser sådan ud."

En karriere med store øjeblikke

Kritikken kunne slet heller ikke overskygge alt det positive ved jobbet. Det er de gode dage, man husker.

Her fremhæver han især EM-slutrunden sidste år.

- Da vi havde spillet den sidste kamp i Parken, kom de delegerede fra UEFA forbi og roste banen. De syntes, at jeg havde gjort et fantastisk stykke arbejde, og så gav de mig bolden fra kampen mellem Danmark og Rusland. Så den har jeg, fortæller Daniel Madsen.

rich-media-13
Daniel Madsen fik overrakt kampbolden fra EM-kampen mellem Danmark og Rusland af UEFA grundet sin store arbejdsindsats i forbindelse med slutrunden. Privatfoto.

Det var stort. Og store øjeblikke har der været mange af i løbet af Daniel Madsens tid i Parken. Det gælder både de sportslige præstationer, som FC. København og landsholdet har præsteret i Parken.

- Det har været utroligt fedt at være en del af, siger han.

Men det gælder også de groundsman-faglige præstationer, han har skabt sammen med sit team.

Eksempelvis blev Parken kåret til den bedste bane i Superligaen i 2011-12 sæsonen og to år i streg fra 2013-2015. Det kulminerede med, at Daniel Madsen i 2015 modtog prisen som årets groundsman, der bliver uddelt af Groundsman Association Denmark (GAD).

rich-media-14
I 2015 blev Daniel Madsen udnævnt til årets groundman af Groundsman Association Denmark efter to sæsoner, hvor Parkens græstæppe var blevet kåret det bedste i Superligaen. Foto: Tim Søgaard.

- Det var en fed anerkendelse at få, fordi det kom fra ens eget bagland. Altså fagpersoner der ved, hvad de snakker om, siger Daniel Madsen.

Stoppede på toppen

Efter EM-slutrunden var der meget kort tid til, at Superligabolden igen rullede i Parken. FC. København kvalificerede sig til at spille med i den nye Europa Conference League og dermed var der udsigt til et meget stramt og belastende program for grønsværen i Parken.

- Allerede inden EM sagde jeg til mine chefer, at når vi kommer hen til september måned, så begynder vi at være et rigtig skidt sted med den her bane, fortæller Daniel Madsen.

Den profeti gik i opfyldelse, og græstæppet fik kritik af blandt andre landsholdstræner Kasper Hjulmand og i landets sportsaviser.

Planen var, at den hybridbane, der lå, skulle udskiftes med en ny, men desværre kunne man ikke få fat i en ny bane. Derfor besluttede Daniel Madsen og resten af teamet, at man ville køre videre med den bane, man havde.

- Jeg synes faktisk, at vi omstændighederne og det travle program taget i betragtning klarede os hæderligt gennem efterårssæsonen, siger Daniel Madsen.

Men han kunne godt mærke, at sædet blev varmere efter al den negative opmærksomhed. Stressen begyndte også at melde sig, og ved udgangen af 2021 var Daniel Madsens tid i Parken forbi.

- Jeg var overrasket. Efter 15 års indsats, hvor jeg har givet alt, og blot syv måneder efter et veloverstået EM, hvor min bane blev rost af UEFA, fortæller Daniel Madsen.

På den anden side, føler han også, at han er stoppet på toppen.

rich-media-15
Daniel Madsen og den ægte(!) EM-pokal. Privatfoto.

- Det kan godt være, at jeg ikke selv valgte det, men den bane til EM, den stod til UG.

Og han havde jo forudsagt, at banen ville tage skade. At der ikke var en ny hybridbane at udskifte den med, det kunne han ikke gøre så meget ved. Så når han kigger tilbage på sin tid i Parken, er han tilfreds.

- Jeg har været 100 procent dedikeret og passioneret omkring det. Det skal man være, siger Daniel Madsen.

Han vurderer, at han gennemsnitligt har haft et sted mellem 200 - 300 overarbejdstimer hvert år, og så har han ikke ét år brugt alle sine seks ugers ferie. Derudover kommer de skæve og urokkelige arbejdstider, som har kostet på det personlige plan. Men på trods af alt det, har Daniel Madsen aldrig været i konflikt med sig selv over den prioritering.

- Det er et valg, du tager. Jeg har sågar sagt til min kone: "Jeg havde altså jobbet, før jeg havde dig og børnene." Det er en livsstil, og jeg har levet den, fordi jeg ville det så meget. Det har både været hårdt og fedt, siger Daniel Madsen.

Mere tid til familien

Nu skal han så til at søge nye græsgange. Det næste job skal dog ikke fylde ligeså meget som det forrige, forsikrer han.

- Jeg vil gerne bruge noget mere tid med familien nu, der har været mange ting med børnene, som jeg ikke har kunnet deltage i. Det kommer til at ændre sig, siger han.

Familien bor lidt uden for Roskilde, og Daniel Madsen vil også gerne bruge mindre tid på at køre fremadrettet, men det er en svær balance at finde, for udfordringen betyder også noget.

- Nu ligger der noget interessant på bordet, der ligger over en times kørsel væk. Jamen. Vil jeg ikke gerne det, fordi udfordringen er fed? Jeg kan vælge at gå ud og bruge den erfaring, jeg har med alle slags græstyper, eller jeg kan vælge ikke at bruge den. Lige nu er jeg i tænkeboks, fortæller han.

Helt sikkert er det dog, at Daniel Madsen også i fremtiden vil beskæftige sig med græs.

- Passionen for græs er der endnu - så er det bare et spørgsmål om, hvilket niveau det kommer til at foregå på, slutter han.