Lyt til artiklen:

Flismonster efterlader små fodspor

00:00
Hastighed: ???x
03:04

Den anden flishugger fra danske Green Chip er gået til Alstrup Skovservice. Maskinens smalle konstruktion og brede dæk giver et lavt marktryk, og det er derfor valget er faldet på netop den.

Normalt er det larmende stilhed kun afbrudt af sporadisk, fredfyldt fuglesang, som man forbinder med en tur i skoven. Den slags scener kan man dog godt skyde en hvid pil efter i dag, hvor Grøntekniks udsendte er trukket i gummistøvlerne. For på denne dag her i det dunkle, grønne vildnis udspiller sig i stedet gyserhenledende scener.

Mellem stammerne kan man nemlig ane et nedlagt grantræ, der pludselig trækkes væk, for derefter på både imponerende og makaber vis at blive stoppet i det savtakkede gab på et brummende skrummel af en flishugger.

rich-media-1
Flishuggeren er bygget på et smalt chassis fra den tyske maskinproducent HSM. Foto: Tim Søgaard.

Dagens hovedperson - hvis vi skal blive i filmterminologien. Alstrup Skovservice ved Videbæk har nemlig for nyligt investeret i den gul-grønne mastodont, der kommer fra Green Chips værksted ved Haverslev.

- Vi har haft flishuggeren i cirka tre uger, hvor vi har haft fuld produktion, og vi er fuldt ud tilfreds med maskinen, lyder det fra stifter og medejer af Alstrup Skovservice Gert Alstrup Jensen.

rich-media-2
Gert Alstrup Jensen, stifter og medejer ved Alstrup Skovservice. Foto: Tim Søgaard.

Han og kollegaerne har udført et stykke skovningsarbejde ved Ansager, som startede sidste sommer, og er så efterfølgende i gang med at hugge restproduktet til flis.

Et dansk produkt

Flishuggeren er af modellen CH 838 og kassen med tipsystem er identisk med dem, man fandt på de oprindelige Silvatec flishuggere. Green Chip købte nemlig rettighederne efter Silvatecs konkurs i 2017.

Den er bygget op på et særligt smalt chassis på 2,70 meter fra den tyske maskinproducent HSM og udstyret med 800 millimeter brede hjul.

rich-media-3
Green Chips kasse med tipsystem er identisk med dem, man fandt på de oprindelige maskiner fra Silvatec. Foto: Tim Søgaard.

- Det giver, alt afhængig af hvilken dæktype man kører med, et lavt marktryk, fortæller Kaj. K. Poulsen, der er Managing Director hos Green Chip.

Og det er netop det kriterie, som var afgørende for, at man hos Alstrup Skovservice valgte at gå med den danskproducerede maskine.

- Vi skulle have en maskine med brede hjul, for at få så lavt et marktryk som overhovedet muligt, så vi undgår at lave store spor i skovene, fortæller Gert Alstrup Jensen.

rich-media-4
Kaj K. Poulsen, Managing Director ved Green Chip. Foto: Tim Søgaard.

Derudover vægtede man effektivitet og en komfortabel kabine til maskinføreren højt.

Kaj K. Poulsen fortæller, at kabinen på maskinen ligeledes kommer fra tyske HSM, men der er naturligvis foretaget en række ændringer, så den passer til Green Chips maskine. Al flishuggerens hydraulik er fra Bosch Rexroth, og Kaj K. Poulsen garanterer for en tilfredsstillende ydeevne.

- Vi har to hydraulikpumper på 95 kubik, så der er altid olie nok, siger han og smiler.

Flishuggeren er i øvrigt udstyret med en sekscylindret motor fra Mercedes, der lever op til de nyeste Stage-V emissionskrav fra EU.

Rigeligt med arbejde

Det nye grej skal nok få rigeligt at bestille, lover Gert Alstrup Jensen.

- Vi forventer at kunne holde den kørende i hvert fald otte måneder om året med vores egne projekter, og derudover regner vi med, at have nogle timeløns- og entreprenøropgaver for andre kunder, så vi forventer at have fuld beskæftigelse til maskinen, slutter han.

rich-media-5
Hos Alstrup Skovservice regner man med at kunne holde flishuggeren beskæftiget det meste af året. Foto: Tim Søgaard.