Lyt til artiklen:

DM&E årsmøde: Dansk skovbrug i modvind

00:00
Hastighed: ???x
04:17

Gruppen af bæredygtige biomasseproducenter har haft vokseværk i 2021, og så har foreningens medlemmer fået mulighed for at pudse formen af.

DM&Es årlige vidensdage og årsmøde, som var programsat til 13.-14. januar, blev på grund af coronarestriktioner aflyst. Men i dag, fredag den 4. marts, lykkedes det så at gennemføre årsmødet i Vingsted Centret med deltagelse af cirka 200 medlemmer.

Formand Søren Ulrik Sørensen var dog aktuelt coronasmittet og måtte derfor deltage online hjemme fra Vrå, hvor han aflagde beretning til generalforsamlingen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- En beretning fra DM&E skal jo primært handle om de begivenheder medlemmer, bestyrelse og medarbejdere, har oplevet i det forgangne år. Men alligevel trækker begivenhederne i det omgivne samfund altid nogle spor. Vi kan konstatere, glædeligvis, at de udfordringer der har været, ikke har sat aktiviteterne på Porschevej i stå. Alle har, med stor flittighed, fået tingene til at ske, trods at arbejdsdagen til tider har været speciel. Stor efterspørgsel har der været inden for alle driftsgrene. Vi er stolte over at have et arbejdsomt og godt hold i vores forening. Tak for det, indledte formand Søren Ulrik Sørensen sin årsberetning til medlemmerne af Danske Maskinstationer og Entreprenører til årsmødet på Vingsted Hotel og Konferencecenter fredag eftermiddag.

2021 i DM&E har budt på mange aktiviteter. Igen i år har især brugen af biomasse, udpegning af urørt skov og den manglende biodiversitet i de danske skove været meget varme politiske emner.

Skovbrug i alvorlig modvind

På den erhvervspolitiske scene har det danske skovbrug været i alvorlig modvind i 2021. Især diskussionen om biodiversitet har taget en skarp drejning, og det har været svært at få taletid ved beslutningstagerne, hvis man ikke har biodiversitet som udgangspunkt, når man retter henvendelse.

- Igen i år har vi haft forskellige politikere med i skoven, både lokale og fra folketinget, så vi kan vise hvad vi laver og præsentere vores bekymringer. Vi er nemlig stolte af vores arbejde med at producere verdens grønneste byggemateriale og energi, sagde Søren Ulrik Sørensen.

Et yderst centralt emne i DM&E Skov i 2021, har været arbejdet med den nye forsyningslovgivning om levering af flis til de danske varmeværker. DM&E Skov har været med hele vejen. Fra de første samtaler med Energistyrelsen til pre-høringer, høringer og til sidst implementering af den nye lovgivning.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det er vi kommet rigtig godt igennem, og vores system med Godkendte Biomasse Producenter er blevet rettet til. Det betyder, at vores medlemmer uden problemer kan producere flis i overensstemmelse med ikke bare Europas skrappeste lovgivning indenfor levering af biobrændsler, men verdens skrappeste, fortalte Søren Ulrik Sørensen.

Giomasseproducenter bliver flere

Med den nye lovgivning er behovet for dokumentation vokset. Det betyder, at flere og flere søger ind i Gruppen af Godkendte Biomasse Producenter. Gruppen er i 2021 vokset med 20 procent, og 25 virksomheder fordelt over hele landet er nu godkendt til at sælge bæredygtig biomasse.

- Biomasse vil være en del af den danske energiforsyning også i fremtiden, dog mere i kombination med varmepumper, vind og sol. Det giver god mening at bruge restprodukterne fra vores produktion i de danske skove og den danske træindustri til at producere varme og strøm, berettede Søren Ulrik Sørensen.

Flere har pudset formen

Mange maskinførere der sidder i skovmaskinerne er ikke uddannet i at køre skovmaskiner. Det kan være landmænd, traktormekanikere eller noget helt tredje. Som det er nu, er der ikke mulighed for at efteruddanne sig på Skovskolen for maskinførere, og derfor har DM&E taget udfordringen op. Efter lang tid i støbeskeen, kan DM&E Skov tilbyde en målrettet efteruddannelse af de maskinførere, der sidder i maskinerne. Efteruddannelsen Puds Formen tager udgangspunkt i den enkelte maskinfører og hans egen maskine. 1:1 undervisning med instruktøren, skal hjælpe maskinføreren til at finjustere maskinen og hans arbejdsmetoder.

- På den måde kan man fjerne de mange tidstyve i det daglige arbejde og få gennemgået ens egne arbejdsmetoder. Der er ofte plads til forbedringer, afsluttede Søren Ulrik Sørensen.