Lyt til artiklen:

Weycor klar med første eldrevne minilæsser

00:00
Hastighed: ???x
03:32

Scantruck har sammen med den tyske producent af gummihjulslæssere, tromler og valsetog - Weycor - udviklet sin første batteridrevne minilæsser.

Weycors danske importør, Scantruck A/S, melder klar til verdenspremiere på el-maskinen, når firmaet er en del af åbent hus-arrangement Åben Maskinvej i Ringsted weekenden 4. - 5. marts, skriver Scantruck i en pressemeddelelse.

- I samarbejde med Weycor og teknikerne hos vores søstervirksomhed N. C. Nielsen A/S i Balling, har vi skabt den første Weycor-maskine på batteridrift. Weycor AR320 el, fortæller markedschef Dennis Faurby hos Scantruck.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Teknikerne har simpelthen taget dieselmotoren ud af læsseren og erstattet den med en elmotor. Det er lykkedes til perfektion med både motor og batteripakke i samme, helt uændrede karosseri som den traditionelle maskine. Som modelbetegnelsen kraftigt antyder, er der tale om den kendte 2,5 tons gummihjulslæsser Weycor AR320, som vi nu er klar til at præsentere i en elektrisk version. Og maskinen er stærk nok til at løfte en palle fliser, fortæller markedschefen.

Power-batteri

- Den eldrevne Weycor distancerer sig fra andre elektriske læssemaskiner på markedet ved helt ekstraordinær kapacitet på batteriet. Hvor andre kører med batterier på 48 Volt, har vi fra N. C. Nielsens egen produktion hentet et batteri på 80 Volt, 460 ampere og en samlet effekt på 38,2 kWh, siger Dennis Faurby.

Batteriet er et Lithium-Ion Life P04, som kan sjatlades i løbet af dagen. Vi har indbygget en HF-lader på maskinen. Med den er der mulighed for hurtige mellem-opladninger, som på kort tid giver mere køretid. Dermed er der ingen problemer i at køre elektrisk en hel arbejdsdag. Scantruck leverer batteriet med syv års garanti og mulighed for tusindvis af opladninger.

Grønne bølge

El-motoren har en meget bedre momentkurve end den originale dieselmotor og yder 29,5 hk. Derudover er der altid ekstra power i form af et 100 procent boost, som ydes de første fem minutter af arbejdstiden, hvor maskinen har 58 hk til rådighed, skriver Scantruck.

- Med Weycor AR320 el er vi for alvor med på den grønne bølge med CO2-neutrale el-maskiner. Målgruppen er særdeles bred og omfatter blandt andre bygge- og anlægsfolk, der arbejder i længere tid på en byggeplads, hvor der er byggestrøm, eller for eksempel på kirkegårde og hos boligforeninger. Som landbrugsmaskine giver den rigtig god mening, da den kan arbejde inde hos dyrene, uden at udsætte dem for udstødningsgas, påpeger Dennis Faurby.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Penge at spare

Foruden at være optimalt miljørigtig uden støj og røg, har den elektriske Weycor også en ikke uvæsentlig tillægsgevinst.

- Ejeren får en betragtelig besparelse på drivmidler. Den skal hverken have benzin eller diesel, og samtidig rasler de daglige serviceomkostninger ned. Der skal jo ikke længere tænkes i skift af hverken luft- eller oliefilter eller en række andre løbende gøremål med en traditionel motor. Beregningerne viser en besparelse på op til 140.000 kroner i forhold til drivmidler og serviceomkostninger ved en almindelig minilæsser på seks år, siger markedschef Dennis Faurby.

Weycor AR320 el er i øvrigt lige så nem og billig at flytte som den konventionelle udgave. Med vægten på 2500 kg kan den komme på en trailer og hægtes på anhængertrækket.