Lyt til artiklen:

Kæmpe special-sav passer alleer ved Fredensborg Slot

00:00
Hastighed: ???x
03:55

To skoventreprenører har sammen anskaffet en fransk maskine med syv savklinger til helt nøjagtig studsning i 12 til 15 meters højde.

Det rækker ikke med "på øjemål," når lindetræerne skal passes i Danmarks største barokhave Fredensborg Slotshave på Nordsjælland. De lange alléer stråler ud i stjerneform i det store, smukke haveanlæg, som er hædret med Europa Nostra-prisen for fremragende bevarelse af kulturarv.

Så skal der også klippes lige, mener skoventreprenørerne Michael Andreasen og Jens Johansen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

rich-media-2
Syv savklinger hver med en diameter på 70 cm på rad og række. Totalt har saven en arbejdsbredde på 3,66 meter.

Det gør deres mandskab nu med en special-sav i overstørrelse. Syv store klinger sidder på række og skærer overflødige grene af i toppen af alleerne fra 15 ned til 12 meter. Siderne af alléerne skæres fuldstændig snorlige fra slottet og ned til Esrum Sø og de andre retninger, som alléerne rækker ud i.

Det er Slots- og Kulturstyrelsen, der har opgaven med at passe de lange alléer. Styrelsen har så givet tjansen videre til skoventreprenør Jens Johansen, som driver virksomheden JJ Skovservice i Store Heddinge. Han har passet hele skoven ved Fredensborg Slot, siden han første gang bød bedst på entreprisen for 18 år siden.

Via Rudkøbing til Fredensborg

I december 2019 begyndte Jens Johansen at samarbejde med Michael Andreasen, som er indehaver af Michael Andreasen Natur- og Landskabspleje i Slangerup.

Sammen har de to entreprenører nu anskaffet den store sav, som lyder navnet Coupeco Meteor T400.7700.

rich-media-3
Alléens lindetræer er klippet snorlige ved hjælp af laser, og så gælder det beskæring i højden. Maskinen nivellerer selv, og der er mulighed for at indstille til savning i ønsket vinkel. Pressefoto.

- Tidligere klippede vi siderne i alléerne med en traktor monteret med klippemateriel. Toppen klarede vi ved hjælp af bomlifte og motorsav. Dengang tog det seks uger at klippe en enkelt allé med lift. Nu klarer vi det på seks dage med vores sav, som er monteret på vores Manitou-teleskoplæsser. Det giver en kæmpebesparelse, ikke mindst at kunne klippe toppene, som vi gør nu, forklarer Michael Andreasen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det er virksomheden COUP'ECO, der sender det voldsomme trimmegrej ud fra fabrikken nord for Bordeaux i det sydvestlige Frankrig. I Danmark tager Special Maskiner i Rudkøbing på Langeland sig af import og salg af COUP'ECO.

Snorlige med laser

Det gør det ikke alene at køre ad alléerne og lade de store savklinger snurre. Der skal også køres helt lige, så resultatet bliver perfekt. Det sørger en laser for.

- Vi har selv bygget laseren på teleskoplæsseren med klippehovedet, og det giver maskinføreren mulighed for hele tiden at holde maskinen præcis på linjen. Fra førersædet kan han holde øje med farvede lamper og korrigere retningen efter grøn eller rød. Maskinen nivellerer selv til lodret og vandret, og vi har mulighed for at indstille til savning i en bestemt vinkel, fortæller Michael Andreasen.

rich-media-5
Jens Johansen (tv) og Michael Andreasen (th) får en snak med direktør Lennart Ahlefeldt-Laurvig fra Special Maskiner A/S om kameraet på saven, der sender informationer ind til maskinføreren i teleskoplæsserens kabine. Pressefoto.

Den store Coupeco Meteor-sav er ikke lagervare hverken hos den danske importør Special Maskiner A/S eller på fabrikken i Frankrig. Den er den første af sin art i Danmark, og totalt er der kun produceret 15 klippehoveder. Foruden maskinen til Jens Johansen og Michael Andreasen, er der senest leveret en for to år siden. Andre Coupeco Meteor T400.7700 klipper og skærer alléer i det kæmpestore anlæg ved det berømte Versailles-slot udenfor Paris. Også træerne på Champs-Élysées centralt i den franske hovedstad lader sig smukkesere af Coupeco Meteor.

- Coupeco-savene bruges typisk på slotte med store anlæg, og kun på slotte, hvor man er indstillet på at bruge ressourcer og energi på at holde anlæggene i topstand. De enkelte alléer ved Fredensborg Slot skal efter planen klippes hvert tredje år. Men det er muligt, at det faktisk kan optimere processen, hvis vi kører med maskinen hvert andet år. Så vokser toppene sig ikke så kraftige, og vi kan save hurtigere og måske også bedre, vurderer Jens Johansen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Han er selv specialist i træfældning, mens makkeren Michael Andreasen er det i klipning og pasning af hække. Dermed rammer de den perfekte konstellation til arbejdet med lange, snorlige alléer.