Lyt til artiklen:

Maskinproducent stopper efter 35 år. Vil du overtage Jumas?

00:00
Hastighed: ???x
03:27

Ejer af Jumas Niels Fredsøe stopper efter 35 år og leder efter nogen, der vil overtage firmaets produktion og service af maskiner til juletræsbranchen.

Det er cirka 35 år siden, Niels Fredsøe startede firmaet Jumas. Gennem tidernes løb har han forhandlet blandt andet minilæssere, minigravere og andre maskiner af mærkerne Mustang, Yanmar, Gehl og Schäffer. I dag er det udelukkende hans egne maskiner til juletræsbranchen, der forlader værkstedet mellem Hornslet og Hadsten, men snart har den sidste gjort netop det.

Niels Fredsøe og hans kone Anitta, der har været med til at drive firmaet, har nemlig besluttet, at de gerne vil stoppe ved udgangen af regnskabsåret, og dermed sættes der punktum i et langt kapitel om maskinerne fra Jumas. Han håber imidlertid ikke, at det bliver det sidste kapitel, og derfor søger han nogen, der gerne vil overtage produktion og service af maskinerne.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Hvor skal kunderne ellers ringe hen? spørger han.

rich-media-2
En af de små spidsere, som Niels Fredsøe producerer.

En nicheproduktion

Maskinerne, der er tale om, er syv forskellige modeller af juletræsspidsere og to modeller af pakkemaskiner, og hele produktionen er flytbar.

- Al jernet svejses lokalt af en ung mand. Ja, han er 50 år, siger Niels Fredsøe og smiler.

Derefter samler han selv maskinerne. De går til en forholdsvis lille branche, og derfor kan man nok ikke nøjes med kun at producere maskiner til juletræsproducenterne, fortæller han.

- Det er en nicheproduktion, man skal have ind som supplement til noget andet. Eventuelt nogen der arbejder med maskiner og måske har noget spildtid en gang i mellem, fortæller Niels Fredsøe.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Begyndte med en mark

Interessen for juletræer og idéerne til de forskelligartede maskiner til branchen begyndte med en hvedemark, som Niels Fredsøe havde. Et år blev den høstet for sent, og det endte med, at han ikke fik noget for kornet. Derfor besluttede han at plante juletræer på marken i stedet for, og det blev startskuddet til, hvad der senere skulle vise sig at blive en stor produktion.

Det toppede med 100.000 juletræer i årene omkring årtusindskiftet, og løbende opfandt Niels Fredsøe de førnævnte maskiner, der skulle gøre hverdagen lidt lettere. Det begyndte med en netmaskine, som han nåede at producere mere end 100 af, inden man solgte konceptet til Egedal Maskinfabrik. Derefter kom spidserne og pakkemaskinerne.

- Til sidst kunne vi pakke et træ på otte sekunder, beretter Niels Fredsøe.

rich-media-4
Mange timer er gået i værkstedet gennem de sidste 35 år.

Maskinerne laves på bestilling, og det tager Niels Fredsøe rundt regnet ti timer at samle en spidser, men kommer den hen til en professionel kan det gøres hurtigere, fortæller Niels Fredsøe.

For det er kun ham selv og hans kone, der er tilbage i Jumas. Da der var mest gang i den, var man syv mand på værkstedet, men det er svundet ind i takt med at tiden er gået. Derudover er alderen begyndt at trænge sig på. 62 år på arbejdsmarkedet er lang tid, og hvad, der førhen var en otte timers arbejdsdag, er skrumpet til et par timer om formiddagen og et par timer om eftermiddagen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Så nu er det nok. Han vil ikke mere - men han håber inderligt, at nogen vil overtage produktionen og service af maskinerne. Mest af alt for kundernes skyld.

Men uanset, om nogen vil det, så stopper han. Det er ikke svært at slippe arbejdet længere. Der er andre ting, som Niels og Annette gerne vil bruge sin tid på. Ægteparret har blandt andet købt en ny autocamper, som skal bruges.

Det betyder dog ikke nødvendigvis, at der kommer mere ro på, lyder det.

- Nej, det tror jeg ikke - vi skal ikke skilles, siger Niels Fredsøe, mens de begge griner.