Det kræver dedikation og tålmodighed at være groundsman i en superligaklub. Skæve arbejdstider og høje krav er en del af hverdagen for Bjarne Rabæk, der sammen med Anders Faber Nielsen er ansvarlige for Hernings helligste stykke græs.

Mange har i tidernes løb spurgt sig selv, om græsset er grønnere på den anden side. Et sted, hvor man kan stille sig og vide sig sikker på, at det er det, er udenfor MCH Arena i Herning.

For på den anden side af betonkonstruktionerne ligger en særligt forkælet græsplæne.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Torsdag aften blænder MCH Arena op for Conference League kampen mellem FC Midtjylland og græske PAOK FC. Det er en vigtig kamp for midtjyderne, og så er det tilmed den første efter vinterpausen. Derfor skal græstæppet på MCH Arena også stå knivskarpt. Derfor er groundsman Bjarne Rabæk godt i gang med at finpudse banen, da Grøn Tekniks udsendte møder ham og stabsleder ved Drift & Service i Herning Kommune Anders Faber Nielsen. Men skal man have et reelt indblik i, hvordan man skaber en smuk, symmetrisk, grøn fodboldbane, så skal man i virkeligheden besøge stadion hver dag.

- Banen skal simpelthen være en fryd for øjet

- Anders Faber Nielsen, Stabsleder ved Drift & Service i Herning Kommune.

- Det er sådan, at når vi arbejder på MCH Arena, så er det med det lange perspektiv - det vil sige, at det, vi står og kigger på i dag, i virkeligheden er frugterne af det, vi lavede i sensommeren 2021, fortæller Anders Faber Nielsen.

Dermed er det altså ikke nødvendigvis de ting, man gør på kampdagen eller dagene før, der er det afgørende. Derfor arbejder man altid et halvt års tid ude i fremtiden.

rich-media-3
Der skal en vis fremsynethed til at sørge for en grøn og lækker bane året rundt. Foto: Tim Søgaard.

- Da vi kunne se, at FC Midtjylland kvalificerede sig til de europæiske turneringer, vidste vi godt, at vi kunne forvente, at der måske skulle spilles kampe på MCH Arena allerede i det tidlige forår eller vinter, som det jo egentlig stadig er, siger Anders Faber Nielsen.

Derfor tog man allerede i september beslutningen om at lave nogle indsatser, der ville sikre, at der var et solidt græstæppe efter det tætpakkede kampprogram, der har været i 2021, hvor FC Midtjylland har spillet med i gruppespillet i Europa League.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Derudover har man intensiveret sine indsatser de seneste måneder, både hvad angår eftersåning, gødning og generel pleje af stadion med henblik på at kunne spille fodbold om vinteren.

- De fleste kan finde ud af at lave græs til en dansk kamp om sommeren, men det er jo her om vinteren, det bliver interessant, siger Anders Faber Nielsen.

Foregiver foråret

På MCH Arena har man varme under græstæppet, hvilket giver nogle særlige forudsætninger, der gør, at man kan skabe vækst på et stadion, der ellers ikke vokser om vinteren. Man benytter også kunstlys på særligt udsatte områder såsom målfeltet, og så har man en fiberdug, som udlægges, når der er mere end otte spilledages pause mellem kampene. Det har man eksempelvis gjort siden starten af januar og indtil i lørdags.

rich-media-5
Cylinderklipperen er kun én af et utal af maskiner i maskinparken på MCH Arena. Foto: Tim Søgaard.

- Det vil sige, at vi har forsøgt at skabe et rum og et klima, hvor græsplanten har en eller anden idé om, at der er et forår på vej, og dermed spirer de såninger, vi har lavet i det sene efterår og giver frø og græs til afklipning, siger Anders Faber Nielsen.

Det der foregår på stadion i dagene op til Conference League-kampen er dog alt sammen med henblik på torsdag aften. Man sætter banen op til kamp - og det er det.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Banen klippes i et særligt mønster, som det europæiske fodboldforbund UEFA, har bestemt. Det er de lyse og mørke firkanter, man tydeligt ser på sit fjernsyn. Derudover bliver linjerne malet, så de står knivskarpt op til kampen.

- Og så er det simpelthen feinschmeckeri - det er, at vi får håndluget de sidste ting, vi håndopsamler blade, der ligger, og vi går lige og tjekker at alle de sidste lommer, småhuller eller lignende, som eksempelvis en orm har efterladt, bliver rettet.

Bjarne Rabæk arbejder på MCH Arena dagligt. Hans opgave er tolv måneder om året at være tilknyttet stadion, og det er ham, der står for 90% af alt, der skal gøres. Arbejdet foregår naturligvis i et samarbejde med Anders Faber Nielsen.

rich-media-7
Groundsman Bjarne Rabæk. Foto: Tim Søgaard.

- Men organisationen er selvfølgelig også så stor, at når vi har opgaver som store europæiske kampe, hvor vi typisk har travlt, så er der medarbejdere, vi kan trække på, og vi kan i perioder være helt op til seks medarbejdere på samtidig, fortæller Anders Faber Nielsen.

En seriøs maskinpark

Men udover sine kollegaer, har Bjarne Rabæk også en række maskiner at trække på. De er hans faste følgesvende i stort set alt, han laver på stadion.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Maskinparken tæller en cylinderklipper, der primært bruges til kampopsætning af banen, en rotorklipper, der anvendes til hverdag og til opsamling efter kampene. Der er også en reserveklipper i tilfælde af, at den primære skulle gå i stykker på et kritisk tidspunkt. Derudover har man en Quaterplayer-ramme med koste og tromler, der bruges til at lave mønster med. Der er en gødningsspreder, en topdresser, en vertikalskærer, en tørveskærer, en sprøjte, der også i perioder kører med farve, når banen ser lidt fesen ud, en børste til at samle filt, en hurtigprikker, der hjælper med at ilte rødderne, en specialvogn til topskæring med fire parallelt liggende hjul, en speedbrush til håndtering af sand, to typer såmaskiner - en priksåmaskine og en rækkesåmaskine, to Verti-Drains og sidst men ikke mindst en kompakttraktor med 27 hestekræfter. De indgår alle i den grundlæggende græspleje, som handler om alt andet end en fodboldkamp, men er altafgørende for at der kan spilles fodbold, fortæller Anders Faber Nielsen.

rich-media-9
Et udpluk fra maskinparken. Foto: Tim Søgaard.
rich-media-10
Næsten alle maskinerne anvendes indenfor 2-3 uger. Foto: Tim Søgaard.

- Det bruges alt sammen. Ikke på ugentlig basis, men indenfor to-tre uger er stort set alle de her maskiner i gang, siger Anders Faber Nielsen og fortsætter:

- De endeløse timer, Bjarne sidder på de her maskiner og kører frem og tilbage med 2,5 km/t med eksempelvis hurtigprikkeren. Det tager syv timer - og du skal kunne se det sjove i det og meningen med at sidde der.

Det kan lyde kedeligt og ensformigt, medgiver Anders Faber Nielsen, men de ting, der bliver gjort, er hele tiden med udgangspunkt i at banen og forholdene forandrer sig. Der er næsten aldrig en uge, der går, som man har planlagt, siger han. Og når det kommer til de forskelligartede arbejdsopgaver, er der simpelthen ikke noget, der kan forceres.

- Kvaliteten ligger i hastigheden, du arbejder med. Det er ikke sådan, at når klokken er ved at blive 16, så sætter du den op i hastighed, så du kan nå hjem. Du bliver. Fordi det tager den tid, det tager, fortæller Anders Faber Nielsen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

rich-media-12
Linjerne males altid forud for en kamp - ofte flere gange i dagene op til. Foto: Tim Søgaard.

Derfor skal man være meget dedikeret til sit arbejde som groundsman, og medarbejdere som Bjarne Rabæk hænger ikke på træerne, fortæller Anders Faber Nielsen.

- Det skal være sådan, at hver aften, når du forlader stadion, så vender du rundt og kigger på banen. Er det tilfredsstillende? Hvis det ikke er det, så vender du rundt, og så går du ind og ændrer på det, siger han.

- Formålet med, at vi er her, det er ét: Når FC Midtjyllands spillere løber på banen, så skal de opleve kvalitet, og når tilskuerne møder ind her, så skal de opleve, at det, de kigger på, er en fryd for øjet, slutter Anders Faber Nielsen.