Lyt til artiklen:

Rekordregnskab hos Skovdyrkerne

00:00
Hastighed: ???x
03:22

Regnskabsåret for Skovdyrkerne viser et samlet plus på 6,5 millioner kroner.

Skovdyrkerne kom styrket igennem det seneste regnskabsår. Tallene viser overskud hos alle fem lokale skovdyrkerforeninger.

Samlet set er der et plus på 6,5 millioner kroner, hvilket er rekord. Det er første gang i tre år, at alle foreninger har sorte tal på bundlinjen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Råtræmarkedet var brandvarmt i 2020/2021, og skovningsaktiviteten var derfor usædvanlig høj. Samtidig vokser skovrejsning som forretningsområde - godt hjulpet på vej af statens tilskudsordninger og stor interesse for at plante træer mod klimaforandringer, lyder begrundelsen fra Skovdyrkernes årsberetning.

- Omvendt trækker flis- og juletræsmarkedet i den anden retning. Markedet for juletræer er kun lige på vej ud af mørket, og flispriserne er ramt af en nedadgående tendens, fremgår det.

Sorte tal

Det mest markante årsresultat leverer Skovdyrkerne Nord-Øst. Overskuddet er ikke størst, men forbedringen fra forrige regnskabsår er på næsten to millioner kroner.

Fra et underskud i 2019/2020 på 914.000 kroner til årets overskud på godt og vel en million - nemlig 1.039.000 kroner. I Skovdyrkerne Vestjylland er der for 34. gang i træk et positivt resultat. Denne gang er det på 1.924.000 kroner. Før korrektion for formuepleje og skat er resultatet på 1.250.000 kroner.

Skovdyrkerne Midt driver relativt store juletræs- og klippegrøntforretninger. I 2020-sæsonen lykkedes det at skabe en god balance mellem indkøb og salg i begge forretningsområder og dermed tilfredsstillende dækningsbidrag. Foreningen lander et resultat på 884.000 kroner ud af en omsætning på 94 millioner kroner.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Regnskabet i Skovdyrkerne Syd landede over det budgetterede på både top- og bundlinje. Omsætningen blev på 123 millioner kroner, og resultatet landede på 1.603.000 kroner. Alle forretningsområder udviklede sig fornuftigt.

Skovdyrkerne Øerne realiserede i 2020/2021 en omsætning på knap 185 millioner kroner og et samlet dækningsbidrag på 24 millioner kroner. Begge dele er rekord i foreningens historie. Omsætningen på råtræ slog alle forventninger. Årsresultatet lander på 1.134.000 kroner.

Stabilt areal De fem foreningers samlede overskud på 6,5 millioner kroner er opnået på baggrund af en samlet omsætning i Skovdyrkerne på 579 millioner kroner. Omsætningen er steget markant i forhold til året før, nemlig med 8,2 procent.

Den stærke fremgang er opnået på baggrund af et stort set uændret medlemsareal. Det er reduceret mindre end en procent i løbet af regnskabsperioden. Det samlede medlemstal er faldet svagt, og samlet set er der blevet 150 færre medlemmer.

- Det er primært ejere af de små skovejendomme, der forsvinder. Det tilskriver vi den generelle strukturudvikling i det åbne land, hvor bedrifter sammenlægges og tilhørende skove dermed også samles på færre hænder, lyder det fra beretningen.