VIDEO: Rasmus Nørregaard Andersen har viet sit liv til hårdt præcisionsarbejde og sigter efter sin anden titel som Danmarks bedste brolægger.

I Lind ved Herning gjalder de determinerede slag fra Rasmus Nørregaard Andersens hammer, idet han tæsker den ene chaussesten efter den anden i jorden på den nye hovedgade, som snart skal åbnes.

Rasmus er brolæggerlærling hos sin fars firma J.A. Brolægning, der snart har 30 år på bagen, og det er en tilværelse, han nyder.

rich-media-1
Rasmus tog sammen med makkeren Theis titlen som Danmarks bedste brolægger i 2021. Foto: Tim Søgaard.

- De der dage, hvor det hele bare kører, og der er gang i hammeren - der er det bare superfedt, siger han.

Danmarksmester

Og når der er gang i Rasmus' hammer, så er der virkelig gang i den. Efter en tæt konkurrence på Have & Landskab i 2021 kunne Rasmus og hans makker Theis nemlig række armene i vejret og kalde sig danmarksmestre i brolægning.

- Jeg stillede op for oplevelsens skyld og for at blive udfordret og prøve at arbejde under tidspres, siger Rasmus om danmarksmesterskabet.

rich-media-2
Rasmus Nørregaard Andersen. Foto: Tim Søgaard.

Oplevelsen må have levet op til forventningerne, for han og makkeren Theis, som han kender fra Learnmark i Horsens, er igen at finde på deltagerlisten, når dette års danmarksmester skal findes til DM i Skills 2022 i Høng. Hvis det lykkes dem at hive sejren hjem igen, vil det være første gang nogensinde, at et makkerpar vinder DM to gange i streg.

Rasmus skal til svendeprøve i marts og er derfor udlært på konkurrencetidspunktet, men han har fået dispensation til at deltage, fordi konkurrencen blev udskudt på grund af Covid-19.

Præcision og forberedelse

Som brolægger skal man være lidt et ordensmenneske, fortæller Rasmus. Det kommer nemlig en til gode både i forberedelsesfasen og under det egentlige arbejde med stenene.

- Det er vigtigt, at sætte opgaven ordentligt af, inden du begynder. Snorene skal sidde rigtigt både med hensyn til vinkel, højde og så videre, så du kan danne dig et billede af, hvordan opgaven bliver, inden du har lavet den, siger Rasmus.

rich-media-3
Med en podcast eller lidt nyt musik i ørerne lægger stenene nærmest sig selv. Foto: Tim Søgaard.

I selve arbejdet er det præcision, der er nøgleordet. Granitten bliver banket på plads med en murerhammer - ikke det rigtige værktøj, hvis man spørger majoriteten af Danmarks brolæggere, fortæller Rasmus.

- Men den er lettere end en brolæggerhammer, og det går hurtigere. Så det er det, vi bruger, forklarer danmarksmesteren.

Efter mere end tre og et halvt års uddannelse skiftevis på skole og i lære ligger hammeren godt i hånden på den unge midtjyde, og når han først har sat sig i brolæggerstolen, så kører det egentlig bare derudaf.

- Så lytter jeg til en podcast eller noget nyt musik, og når jeg kigger op, kan det sommetider overraske mig, hvor langt jeg er kommet, siger Rasmus.

I sin fars fodspor

Efter folkeskolen gik Rasmus blandt andet med tanker om at blive ingeniør, så vejen har ikke altid været belagt med brosten for den unge mand. Men han var træt af at gå i skole, og det var derfor, han alligevel endte med at gå i sin fars fodspor.

- Det lå selvfølgelig til højrebenet, når min far er brolægger, men det var ikke altid planen. Der var mange andre veje, jeg overvejede at gå, men jeg blev enig med mig selv om, at jeg havde for meget krudt i røven til at sidde på en skolebænk meget længere. Så prøvede jeg brolægning, og jeg forelskede mig i det med det samme, fortæller Rasmus.

Det på trods af, at det kan være et hårdt arbejde.

- Det værste er, når du får bestilt for meget beton, og du er nødt til at arbejde to-tre timer over, fordi betonen ellers vil hærde, siger Rasmus og fortsætter:

rich-media-4
Efter mere end tre og et halvt års uddannelse kan Rasmus til marts kalde sig udlært brolægger. Foto: Tim Søgaard.

- Tanken om, at du muligvis ikke kan arbejde hele livet, hvis du ikke passer på dig selv, er selvfølgelig også hård, men heldigvis har vi så mange gode hjælpemidler i dag, siger han.

Og på en eller anden måde er det, at arbejdet er hårdt, også noget af det, han godt kan lide ved tilværelsen som brolægger.

- Jeg kan godt lide, at jeg er træt, når jeg lægger mig til at sove - og at jeg ved, hvorfor jeg er træt, siger han.

Han er stolt af det fag, han repræsenterer, og synes, det er fedt at være med til at udsmykke landets gader og stræder.

- Det bedste ved jobbet er, når der kommer nogle lokale og fortæller dig, at det er flot, det du laver, slutter Rasmus.