Lyt til artiklen:

Brugte juletræer kan varme dit brusebad

00:00
Hastighed: ???x
02:39

Aflever dit brugte juletræ på en genbrugsplads. Så fliser de det og sender det til det lokale varmeværk som brændsel. Det er en mulighed i stadig flere kommuner.

Der er energi i et gennemsnitligt juletræ til varmen i godt og vel to brusebade. Så de cirka 1,5 millioner juletræer i danske hjem, svarer til mindst 3,5 millioner brusebade.

Brændværdien i nåletræ er faktisk højere end i løvtræ. Det strider mod, hvad de fleste brænde-entusiaster mener at vide. Forskellen er, at løvtræ er mere kompakt og brænder mere regelmæssigt, fordi der ikke er harpiks i, hvorimod nåletræ er lettere ved samme volumen, men indeholder flere kalorier per vægtenhed netop på grund af indholdet af harpiks, som har høj brændværdi. Derfor er brændværdien, som jo selvfølgelig skal måles per vægtenhed, højere i nåletræ. Vi taler dog om blot cirka 0,6 procent højere brændværdi i nåletræ.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Harpiksen sidder fordelt i både bark, ved og nåle, men indholdet er højt i nålene, så det er en fordel at så mange nåle som muligt kommer med ind i fyret. Det kan blandt andet gøres ved ikke at have træet i stuen alt for lang tid.

Har du vandet dit juletræ?

For at forlænge levetiden og friskheden i nålene på dit træ, er det en god ide at vande træet i juletræsfoden; og såmænd også inden du tager det ind i stuen.

Du kan for eksempel lade det stå oprejst i en spand med vand, mens det venter på at komme ind. Det givet træet mulighed for at opretholde et højt vandindhold, som også får nålene til at sidde bedre fast.

Nålene har også et højt indhold af næringsstoffer, og næringsstoffer ender i asken efter træet er brændt.

Tilbage til jorden

- Vi vil gerne have næringsstofferne tilbage til jorden. Ved normal flis-produktion sørger man for, at størsteparten af nålene falder af i skoven, men juletræer skal jo helst have nåle på, fortæller skovfoged Rasmus Willumsen fra HedeDanmark.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Når man brænder helt rent træ af uden bark og nåle, så er står man tilbage med blot 0,26 procent aske sammenlignet med den mængde træ man brændte af. Det tilsvarende tal for bark og nåle kan være så højt som 4fireprocent.

- Vi fører flis-aske tilbage både til landbrugs- og skovbrugsarealer, siger skovfogeden.

- Der er ikke stor tradition for gødskning i skovbruget i Danmark, men med flis-asken er der åbnet mulighed for at bevare skovens dyrkningsgrundlag. Man må gødske en skov med flis-aske tre gange på en omdrift, som i bioaskebekendtgørelsen er defineret som 75 år, og der er studier, der viser, at næringsstof-balancen er positiv på en gennemsnitlig dansk jordbunds-kvalitet ved bare to gange gødskning med flis-aske på skovarealer, fortæller Rasmus Willumsen.