Lyt til artiklen:

Lighthouse bliver et grønt vartegn

00:00
Hastighed: ???x
03:44

I Danmarks højeste boligbyggeri skal både beboere og besøgende få glæde af de mange grønne væresteder, der skal facilitere liv, åbenhed og samvær.

Den nye bydel Aarhus Ø tager i disse år form ved byens havnefront og danner allerede rammen om mange århusianeres hverdag og fritid.

I krydsfeltet mellem byen og vandet kommer byens nye vartegn til at fuldende Aarhus Ø, når det ikoniske Lighthouse står færdigt i 2022.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det 142 meter høje tårn opføres af entreprenøren Per Aarsleff for Lighthouse United, som består af blandt andet Domis samt Kilden & Hindby m.fl.

Byggeriet skal huse både store og små lejligheder, hvorfra man kan nyde udsigten til det pulserende byliv, skoven og det rå hav.

Mennesker, natur og liv

Med Fyrtårnet er det lykkedes at skabe en fortælling, som favner forskelligheden i både mennesker, naturen og livet. Det forklarer projektchef Daniel Espensen fra Domis og påpeger, at spydspidsprojektet kommer til at byde alle velkomne, hvad enten de ankommer til lands, til vands eller i luften:

- Lighthouse er placeret lige dér, hvor byen og havet møder hinanden. Det er her, du mærker havets brusen og skovens ro, mens byens pulserende liv summer i baggrunden. Lige dér på spidsen af Aarhus Ø kan du starte dit næste kapitel - i et hjem omgivet af ro, luft og natur, der tilsammen skaber en helt ny dimension af velvære og frihed.

Inspiration fra naturen

Inspirationen til designet er hentet i naturen, havet og udsigten til bugten. Byggeriets buede og bløde linjer er således en afspejling af vandet og bølgernes evige bevægelser. Samtidig er naturen rigt repræsenteret via de mange haver og uderum, der kompletterer bygningens urbane, men grønne formsprog.

Artiklen fortsætter efter annoncen

De frodige elementer indgår således i symbiose med projektets knap 400 ejerlejligheder, bugtcentret, caféerne og restauranten på øverste etage samt den offentligt tilgængelige udsigtsplatform på toppen.

- Det handler om at skabe størst mulig herlighedsværdi og velvære for dem, der bor der. Derfor har fokus været på at få byggeriet til at fremstå som en helhed og med et udtryk, der er så frodigt som muligt. Samtidig ligger der en stor opgave i så vidt muligt at få frigjort plads til de dekorative, grønne uderum. Derfor forsøger vi til fulde at udnytte de tilgængelige terrændæk til dette formål.

Det fortæller Karl Svansø Iversen fra projektets landskabsarkitekt Schønherr om integreringen af naturen fra top til bund. De frodige væresteder omfatter alt fra træer og plantebede til højt græs og blomster.

Systematisk arbejde

Jesper Staal er teknisk salgskonsulent hos BG Byggros, der har leveret flere af elementerne til opbygningen af taghaverne. Ligeledes har leverandøren stået til rådighed med rådgivning og sparring gennem hele projekteringsforløbet.

Ifølge Jesper Staal er det karakteristisk for havnebyggerier, at de beplantede områder udføres på terrændæk. Dette er også gældende for Lighthouse-projektet, hvor BG Byggros har arbejdet systematisk med vækstmedier for at sikre størst mulig succes i forbindelse med etableringen af de grønne uderum.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Når du anlægger taghaver, er det afgørende at anvende de helt rigtige materialer i forbindelse med opbygningen. Der er brug for et særligt fokus på vækstmediet, som dels skal kunne absorbere store mængder vand og samtidig dræne effektivt, så overskydende regnvand hurtigt kan føres væk. Hvis der blot anvendes muldjord, vil det binde vandet så hårdt, at det bliver en hindring for, at vandet kan drænes tilstrækkeligt - lidt ligesom hvis det var en svamp. Et behørigt fokus på de rette vækstmedier er derfor en væsentlig faktor, hvis man vil have succes med at etablere grønne taghaver som dem, der fremover skal skabe glæde blandt projektets beboere og besøgende, forklarer Jesper Staal afslutningsvis.