Lyt til artiklen:

Fossilfri byggeplads i Nordhavn er i gang

00:00
Hastighed: ???x
01:57

Et nyt byrum ved at blive anlagt og særligt for arbejdet er, at det er den første byggeplads i Nordhavn, hvor maskinerne drives af fossilfri brændsel.

Nordhavn er fremtidens bæredygtige bydel - det var den helt overordnede vision, da de første streger blev sat til bydelen, og det er fortsat en hjørnesten, når Nordhavn udvikles. De bæredygtige og skånsomme muligheder inden for byggeriet udvikler sig hele tiden, og nu har By & Havn igangsat den første fossilfrie byggeplads i Nordhavn.

En fossilfri byggeplads betyder, at der ikke bliver udledt fossile brændstoffer såsom kul, olie og naturgas på byggepladsen. I stedet bruger maskinerne f.eks. HVO-diesel, som er et 100 procent fossilfrit dieselalternativ. Det er biologisk nedbrydeligt og reducerer CO2 udledningen med op til 90 procent sammenlignet med fossil diesel og skåner derved klimaet for en god portion CO2.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Samtidig giver det en række klare fordele for det lokale nærmiljø og arbejdsmiljøet på byggepladsen.

Skt. Petersborg Plads er omgivet af et rigt byliv, da den trekantede plads ligger kilet ind imellem boliger, BIG bio, en netto og P-hus Lüders med Konditaget på toppen. Det er også en af årsagerne til at netop denne byggeplads blev udvalgt som den første fossilfrie byggeplads i Nordhavn, fortæller Hans Vasehus, der er anlægschef og havnebygmester i By & Havn.

Både støj- og lugtgener har været mindre på Skt. Petersborg Plads, end hvis der var tale om en ordinær byggeplads. Støjen fra udstødningen er med det fossilfrie brændsel nemlig 1,5-2 dB lavere, og det er en hørbar forskel, når man er tæt ved, og samtidig udledes der færre partikler til luften og mindre røg. Det er godt for både miljøet, naboer og arbejdsmiljøet på byggepladsen.

Byggeriet har en lang værdikæde hvor flere og flere led sætter fokus på bæredygtighed. Den udvikling er HedeDanmark, der er entreprenør på Skt. Petersborg Plads, en del af.