Lyt til artiklen:

Træhøjhus skal gøre os klogere på klimavenligt byggeri

00:00
Hastighed: ???x
04:04

Teknik og Miljø i Aarhus indgår nu partnerskabsaftale om forsøgsprojekt i Sydhavnskvarteret.

Aarhus Byråd har netop bevilget 5,5 millioner kroner fra Klimafonden til Teknik og Miljø.

Pengene skal bruges til at indgå en partnerskabsaftale med bygherre og udvikler på byggeprojektet "Træ" i Sydhavnskvarteret. Ambitionen med partnerskabet er at bidrage til mulige løsninger på de udfordringer, som byggebranchen står over for, når der skal bygges klimavenligt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Jeg er meget stolt af, at vi i Aarhus har modet til den grønne omstilling. Klimafondens støttebevilling er et vigtigt skridt i den rigtige retning. Jeg er spændt på at se, hvilken viden og erfaringer vi høster af projektet til fordel for fremtidens klimavenlige byggeprojekter, siger rådmand for Teknik og Miljø Bünyamin Simsek.

Efter byggeprojektets gennemførelse vil partnerskabet (Aarhus Kommune og PFA) dele erfaringerne fra projektet med byggebranchen samt relevante myndigheder og lovgivere.

Nye metoder skal testes

Ambitionen er, at "Træ" skal bygges så klimavenligt som muligt. I projektet vil der være fokus på at anvende træ fremfor beton, hvor det giver mening. Materialer skal genanvendes, og CO2-udledningen fra byggepladsen skal begrænses mest muligt.

- Med "Træ"-projektet vil vi gerne flytte hegnspælene for, hvor bæredygtigt man kan bygge. Vi skal teste helt nye metoder inden for materialevalg, klimaaftryk og social bæredygtighed i et byggeri. Derfor er vi også enormt glade for, at Aarhus Kommune har kastet sig ind i et så innovativt projekt. Det er et udtryk for ansvarlighed og fremsynethed. Byggeriet står i dag for 30 procent af Danmarks CO2-udledning, og forhåbentligt kan "Træ" give os et helt nyt perspektiv på, hvordan det kan blive mere klimavenligt, siger Mikael Fogemann, ejendomsdirektør i PFA.

PFA er Danmarks største kommercielle pensionsselskab og er med en portefølje på 77 milliarder kroner den største ejendomsinvestor. Selskabet har i en årrække sat fokus på bæredygtighed i byggeriet og har sat som mål at nedbringe CO2-udledningen fra sine samlede investeringer med 29 procent inden 2024.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Tillid til processen

Ifølge Rune Kilden, som via selskabet Kilden & Hindby i samarbejde med Lenager Arkitkler og MOE ingeniører, er udvikler for PFA på projektet, betyder dét, at der er tale om et forsøgsprojekt blandt andet, at planerne for byggeriet lægges undervejs. Det har derfor krævet politisk vilje til at gå nye veje, da byrådet ikke har kunnet vurdere projektet ud fra en visualisering af det færdige byggeri.

- Når vi eksempelvis skal bruge genbrugsmaterialer, er det ikke altid, at vi kan fremvise den færdige facade på forhånd, som man normalt kan. Det betyder, at politikerne skal være med på at arbejde på en måde, hvor de endelige udtryk på en bygning først ligger fast relativt sent i processen - simpelthen fordi, at genbrugsmaterialerne høstes undervejs og ikke bare kan bestilles som konventionelle materialer kan, siger Rune Kilden.

Rammerne udfordres

Sydhavnskvarteret undergår i disse år en markant forvandling. Målet er at skabe en tæt og mangfoldig bydel med plads til kunst, kulturproduktion og bevægelse, erhverv, tusindvis af nye arbejdspladser, social mangfoldighed og byliv døgnet rundt. Udviklingsplanen for Sydhavnskvarteret blev godkendt i 2018. Aarhus Kommune har, som en del af byrådets ambition om et CO2-neutralt bysamfund i 2030, en interesse i, at byggeriet i byen udvikles med bæredygtige tiltag.

- Der er ingen tvivl om, at vi alle har en interesse i at gentænke måden, vi bygger nyt og renoverer. Et projekt som "Træ" er med til, at både vi og PFA får gode erfaringer med, hvordan vi kan tænke mere klimavenligt, når vi udvikler Aarhus, siger Bente Lykke Sørensen, bystrategisk chef i Aarhus Kommune. Ud over at være et forsøgsprojekt for en mere klimavenlig byggesektor sætter "Træ" også punktum som det sidste projekt i den nordlige etape af Sydhavnskvarteret. Projektet forventes at står klar i 2024.