Lyt til artiklen:

Dansk virksomhed vil booste CLT-brug

00:00
Hastighed: ???x
03:50

Cross Laminated Timber (CLT) vinder langsomt frem på det danske marked - men mange holder stadig fast i at bygge i beton. Ærgerligt, mener Simpson Strong-Tie.

Produktionen af cement, som indgår i beton, er en af de mest CO2-udledende industrier, og selv med beregninger ud fra de mest optimistiske scenarier vil cementindustrien først være CO2-neutral i 2090, viser ny forskning fra SDU. Desuden er der på verdensplan mangel på sand, der som bekendt er en af hovedingredienserne i beton. Det betyder, at prisen på beton vil stige over tid, hvilket får flere og flere til at kigge efter alternative byggematerialer, skriver virksomheden Simpson Strong-Tie.

Virksomheden har over 50 års erfaring med at udvikle, teste og producere bygningsbeslag til bærende trækonstruktioner, bør flere virksomheder begynde at tænke i løsninger med det bæredygtige byggemateriale Cross Laminated-Timber (CLT).

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Fordelene ved at bygge med CLT er mange. Man kan hurtigt producere den mængde materiale, man skal bruge, og så er det enormt stærkt. Desuden er der langt flere muligheder med det, fordi det har en lavere vægt end beton, mener Jacob Møldrup, der er Market Segment Manager hos Simpson Strong-Tie.

Sverige og Norge i førertrøjen

Tendensen i at bygge med CLT har bredt sig langsomt i Europa inden for de seneste år, og i norden placerer Sverige og Norge sig i top. Men da de fleste konstruktionsløsninger til CLT er udviklet i lande som Italien, Østrig og Tyskland, vil Simpson Strong-Tie gerne samarbejde med danske udviklingsingeniører om at udvikle beslag og skruer særligt tilpasset det danske marked, så de er bedre tilpasset den danske byggetradition og sikkerhedsstandard.

- Vores nabolande Sverige og Norge er langt foran os, når det kommer til anvendelsen af CLT. De har en lang historie for at bygge med træ og har allerede vist flere eksempler på store bygninger opført i CLT - som fx Valle Wood i Oslo, der er Norges største kommercielle bygning bygget i CLT. Desværre ser det noget sløvere ud i Danmark. Vi er langt bagud på anvendelsen af CLT, og det er en skam, for det vil være til fordel for mange, hvis det blev mere udbredt. Derfor har vi sat os selv det mål at sætte skub i at få CLT og træbyggerier til at vinde mere frem i Danmark. Og det er noget, vi meget gerne vil vende med de danske ingeniører, så vi i fællesskab kan finde gode, kloge løsninger på de udfordringer, de møder hver eneste dag, siger Jacob Møldrup.

Ingen tid at spilde

I marts blev det vedtaget, at alt nybyggeri skal have en grænseværdi for dets CO2-udledninger fra 2025. I dag står bygninger, broer og veje alene for 30 procent af Danmarks CO2-udledning. Det kommer fra bygningernes energiforbrug, byggeprocessen i forbindelse med nybyggeri eller renovering og produktion af byggematerialer, vurderer Regeringens Klimapartnerskaber.

Selvom de åbenlyse grønne fordele er nok til, at vi som land skal sadle om i vores valg af byggematerialer, så er der ifølge Jacob Møldrup en række flere, overbevisende fordele end de klimamæssige gevinster, styrken og den lave vægt:

Artiklen fortsætter efter annoncen

- En anden væsentlig fordel er, at det isolerer godt i forhold til både varme og lyd, og så skaber det et super godt indeklima, understreger han og fortsætter:

- Træet optager og afgiver fugt hele sit liv, sådan at det finder en god fugtbalance. Det er virkelig godt for os mennesker at bo i, da vi på mange måder er nogle skrøbelige skabninger. Vi har ikke godt af, at indeklimaet hverken er for tørt eller for fugtigt.

CLT er massive træelementer, som fremstilles ved at lime flere lag træ krydsende. Det giver et enormt kraftigt materiale, der trods dets store styrke, der på mange måder er sammenligneligt med beton, er meget let i vægt. Men CLT betragtes som værende mere bæredygtigt, da træet optager CO2 i væksten, og desuden er muligt at genanvende.