Lyt til artiklen:

Tre finalister dyster om jubilæumsudgaven af Dansk Landskabspris

00:00
Hastighed: ???x
02:50

Gellerup Ny Naturpark, Forpladsen ved K.B. Hallen og Remiseparken er finalister til jubilæumsudgaven af Dansk Landskabspris.

Dansk Landskabspris skal i år uddeles for 10. gang, og de tre finalister, der skal kæmpe om hæderen, er offentliggjort.

Det bliver således enten Ny Gellerup Naturpark i Aarhus af SLA, Forpladsen til K.B. Hallen i København af Marianne Levinsen Landskab eller Remiseparken af BOGL, der løber med sejren, når prisen uddeles den 18. november.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Æren og 50.000 kroner er, hvad der er på spil. Det er Park- og Naturforvalterne, Danske Arkitektvirksomheder og Danske landskabsarkitekter, der uddeler prisen, og de stille hver især med en repræsentant i juryen, som desuden består af to uvildige medlemmer.

Steen Himmer, landskabsarkitekt MPN i Gladsaxe Kommune og repræsentant for Park- og Naturforvalterne, er talsperson for juryen og fortæller, at juryen er imponeret over årets indstillinger.

- Det er et meget stærkt felt af projekter, der er indstillet til jubilæumsudgaven af Dansk Landskabspris, og alle i juryen er dybt imponerede over niveauet af de indstillede projekter. Det har bestemt ikke været let at finde frem til de tre finalister, men ikke desto mindre synes vi, at de på hver deres måde repræsenterer noget af det ypperste på den aktuelle danske landskabsarkitekturscene, fortæller han.

Forholder sig til samfundsmæssige problemstillinger

De tre finalister viser, hvordan landskabsarkitekter arbejder med at løse samfundsmæssige problemer som blandt andet klimaudfordringerne og sociale forhold. Med udgangspunkt i en omfattende borgerinddragelsesproces løser Gellerup Ny Naturpark uderummenes sociale, fysiske og miljømæssige udfordringer ved at etablere en sammenhængende og frodig bypark, der giver plads til mennesker, dyr og planter. Forpladsen ved den nyrestaurerede K.B. Hallen skaber sammenhæng og fungerer i dagligdagen som en plads for ophold og uformelle møder, mens den ved forskellige koncerter og events fungerer som et samlende ankomstrum for en bred skare af borgere. I Remiseparken viser et kombineret kultur-, bevægelses- og naturlandskab, at grønne byrum med et samlet greb kan klimasikre byer, øge biodiversiteten og sikre social bæredygtighed, lyder det i pressemeddelelsen.

- Landskabsarkitekturen er en integreret del af den grønne omstilling, og corona-nedlukningen har blot yderligere synliggjort behovet for rekreative områder. Derudover bidrager landskabsarkitekterne med konkrete løsninger på en række af de store samfundsmæssige udfordringer, hvilket de tre finalister på hver deres måde illustrerer, forklarer Steen Himmer.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Prisen uddeles ved et arrangement i Valencia på Vesterbrogade i København. Arrangementet indledes med en paneldebat om, hvordan landskabsarkitekturen kan håndtere de krav til biodiversitet, som omdannelsen af nye byparker og boligområder fører med sig.