Lyt til artiklen:

Golfklub tog el-skridt i grønnere retning

00:00
Hastighed: ???x
02:52

Passebækgård håber at blive den første danske klub med greenkeepergård på 100 procent el.

Passebækgård Golf Klub mellem Gilleleje og Dronningmølle på den sjællandske nordkyst ønsker at arbejde hen mod en helt igennem elektrisk maskinpark. Senest har det betydet indkøb af en Toro Greensmaster eTriflex 3370, som Reesink Turfcare leverede for et halvt år siden.

- Stabil, stabil, stabil. Toro er bare kvalitet, det er det. Sammenlignet med vores andre greenklippere, der ikke er Toro, går der meget længere tid imellem at vi skal slibe klippeled og backlappe, og klipperesultatet er helt perfekt - det er det bare. Så er maskinen måske lidt dyrere, men de penge er godt givet ud, fortæller chefgreenkeeper Thomas Jørgensen, og tilføjer:

... indtil nu har jeg prøvet at klippe 18 greens over to dage, uden at lade den op ...

Chefgreenkeeper Thomas Jørgensen

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

- Da klubbens ejer overtog klubben var jeg helt grøn og netop startet, og han bad mig skifte hele maskinparken ud. Så jeg indhentede tilbud fra to leverandører bl.a. Toro, men valgte at gå med den billigere løsning. Det fortryder jeg stadig den dag i dag - syv år efter, fastslår han.

Imponerende batterikapacitet

Baggrunden for investeringen var ønsket om at gå mere og mere over til ren el. Klubben har i forvejen to mindre robotklippere på driving range, som chefgreenkeeperen er glad for, da de frigiver mandetimer, men han er dog ikke er synderligt begejstret for batteriets levetid.

rich-media-2
Chefgreenkeeper Thomas Jørgensen og den elektriske Toro eTriflex 3370. Pressefoto.

- Robotklipperens batterier er dyre, og de skal skiftes ofte. Sådan er det heldigvis ikke med det Lithium-ion batteri, der sidder på Toro'en - det holder længe. Batterikapaciteten er imponerende, indtil nu har jeg prøvet at klippe 18 greens over to dage, uden at lade den op, og der var der stadig over 50 procent strøm tilbage, siger Thomas Jørgensen.

Infocenteret i eTriflex 3370 giver besked, når det er tid til at indstille klipningen og vende hjem til en opladning. Ved den første melding er det muligt at "overrule", men næste gang forhindrer maskinen føreren i at klippe videre, således risikoen for at løbe tør på vej hjem minimeres.

Stille start uden høreværn

Greenkeeperne er også begejstret for den store reducering i støjniveauet, som betyder, at de kan køre uden høreværn. Klubben ligger tæt op ad mange sommerhuse, som heller ikke længere bliver generet af, at greens bliver klippet kl. 03.30 en sommermorgen.

- Det er fantastisk at starte dagen uden høreværn, man kan bare sætte telefonen i kopholderen og høre radio eller nyde fuglesangen. Det forbedrer arbejdsmiljøet for os, og det at maskinen er så lydløs kommer også vores naboer til gode. Vores spillere er også meget fascineret over maskinen. De kommer tit hen og spørg til den, og er meget overrasket over at man kan få så stor en "græsslåmaskine" på el - og de roser dens klipperesultat helt vildt, hvilket er det vigtigste. For dem skal greenen stå kniv skarpt, det er jo den del af banen der er afgørende for, om det er en god eller mindre god bane at spille på, fortæller chefgreenkeeperen.