Lyt til artiklen:

BIG står bag nyt samlingspunkt i Esbjerg

00:00
Hastighed: ???x
02:47

Nyt samlingspunkt i Esbjerg hylder byens historie med musikalsk vibrerende vandspejl omgivet af birketræer.

Esbjergs beliggenhed nær havet har formet byens historie og dens udvikling, som for alvor tog fart, da havnen ved Esbjerg åbnede for besejling i 1874.

I dag er Esbjerg Danmarks femtestørste by og port til mange grønne energiprojekter i Nordsøen. Over årene har byen også investeret i et væld af kulturtilbud, hvilket Henning G. Kruses Plads er et af de seneste eksempler på.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Pladsen er tegnet af BIG Landscape for Henning G. Kruses fond, som har doneret pladsen til Musikhuset og esbjergenserne.

- BIG's arkitekter og landskabsarkitekter har med Henning G. Kruses Plads skabt et smukt og funktionelt levende rum foran Musikhuset Esbjerg, som på fantastisk vis både inviterer til ophold og byder inden for i vores dynamiske musikhus. Vi kunne ikke være gladere for resultatet, siger Torben Seldrup, direktør

Med respekt for Utzons originale Musikhus, er pladsen udformet som en forlængelse af den eksisterende arkitektur, som den dominerende søjlestruktur, der trækkes med ud fra foyeren til Havnegade, hvor søjleskoven indvendigt vokser sammen med birkeskoven udvendigt, og skaber en glidende overgang mellem de forskellige rum.

Musikhusets forplads, som tidligere var bar og derfor primært blev benyttet som gennemgang, er nu transformeret til en birkeskov med et bassin i midten, som indbyder til ophold for Musikhusets gæster og forbipasserende, og tager navn efter Esbjergs største offshore-pioner: Henning G. Kruse.

- Den nye forplads til Musikhuset Esbjerg og Esbjerg Kunstmuseum er sammensat af en række arkitektoniske detaljer tegnet specifikt til pladsen. Det gælder de kurvede stållinjer, de cirkulære riste med moire-effekt omkring træerne, pladsens lysmast, cykelstativerne og det vibrerende bassin, alt sammen udformet i 5 mm rustfrit stål, der står i subtil kontrast til betonens håndkostede overflade og birketræernes hvide stammer og grønne kroner. På denne måde repræsenterer Henning G. Kruses Plads et bymæssigt "gesamtkunstwerk" af BIG i mindre skala, udtaler Søren Martinussen, associate og projektleder hos BIG - Bjarke Ingels Group.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Pladsen samler Esbjergs gamle bymidte og den grønne bypark rundt om musikhuset, og er beplantet med 55 pollenfrie Betula Pendula Birk, som er en særlig robust træsort. Alle træerne er opstammede i 4-5 meters højde, så de besøgende får frit udsyn til Musikhuset og Kunstmuseet.

- Vi havde en drøm om, at Esbjerg skulle have en plads, der er smuk og som kan samle folk på kryds og på tværs. Det, synes jeg, at BIG er lykkedes med i deres design. Jeg er glad for og stolt over, at esbjergenserne har taget så godt imod pladsen og bruger den aktivt, som den var tiltænkt,'siger Marianne Kolenda Kruse, formand, Henning G. Kruses Fond