Lyt til artiklen:

Årets brolæggerpris går til Esbjerg Kommune

00:00
Hastighed: ???x
02:41

Brolæggerprisen er givet for det flotte brolæggerarbejde i Kongensgade.

Årets Brolæggerpris går i år til Esbjerg Kommune for det flotte brolægningsarbejde i Kongensgade.

- Kongensgade er med sikkerhed det største brolægningsprojekt, der har vundet Brolæggerprisen i nyere tid. Nogen kan måske huske, at Brolæggerprisen før er gået til Esbjerg Kommune. Det skete nemlig i 2002, hvor det var renoveringen af Torvegade, der fik prisen, og i 2013 modtog tegnestuen Schønherr prisen for design af den nye Ribe Domkirkeplads, siger Claus Johnsen, oldermand i Brolæggerlauget, og fortsætter:

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det kræver faglighed, dygtighed, samarbejde og planlægning med erhvervslivet og butikker. En byggeleder, der har overskud og er omstillingsparat. Man skal kunne sit håndværk og formå at omsætte bygherrens og arkitektens ønsker til et stykke arbejde, og det har Arkil-Stürup formået. Og så skal der en Kongensgade til, siger han.

Granitbrosten i tusindvis og knap syv års arbejde ligger bag renoveringen af den cirka én kilometer lange Kongensgade samt sidegader. Arbejdet er fuldendt, veludført, og borgerne i Esbjerg har fået en gågade, der taler til sanserne.

Brolæggerprisen gives som anerkendelse til en kommune, bygherre eller projekterende arkitekter og ingeniører, der i særlig grad har udvist iderigdom og nytænkning i forbindelse med anvendelse af det traditionsrige brolæggerfag. Prisen, som er uddelt siden 1986, består af en lille messingplade, der er monteret på en granitsten, og som kan sættes et sted, hvor den kan ses samt en medfølgende check på 25.000 kr.

Vadehavet i belægningen

Granitbelægningen er en fortolkning af Vadehavets mønstre af strømribber i sandbunden, og motivet gennemføres ved at variere granitstenenes farve, størrelse, overflade samt belægningens fald.Ved hjælp af små niveauspring i belægningen sikres en effektiv afvanding. Granitsten, som er støbt og nedsænket både på tværs og på langs af gaden, sikrer, at belægningen ikke skrider. Den øvrige belægning er sat i grus og vil med tiden blive jævn med låsebåndene i takt med at den belastes.

Vadehavstemaet ses tydeligt i indretningen af gaden. Bænkene er udformet som bølger, marehalmen er hentet ind og står i de nye planteinstallationer, og gule ravklumper lyser op i gaden. Lege- og aktivitetsområder følger ligeledes det maritime tema.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Gaderummet er fortsat symmetrisk opbygget med en trafikzone i midten, udstillings- og inventarzone på begge sider og en gangzone langs butiksfacaderne.

Landskabsarkitekt Preben Skaarup har tegnet projektet, Rambøll har været tilknyttet som rådgiver, Cowi har ført tilsyn, og brolæggerarbejdet er udført af Arkil-Stürup.