Lyt til artiklen:

Storstilet plan for Nykøbing Falster erhvervshavn offentliggjort

00:00
Hastighed: ???x
03:25

Havnen i Nykøbing Falster står over for en stor udvikling, der over de næste 10-15 år vil omdanne 1,4 kilometer erhvervshavn til et attraktivt byområde med adgang til vandet, masser af grønne områder, forskellige typer boliger og rig mulighed for aktiviteter.

I april måned blev C.F. Møller Architects udvalgt til at udarbejde en helhedsplan for erhvervshavnen i Nykøbing Falster. Efter indgående studier af byen, byens historie og de mange ideer fra borgere og politikere, løbende møder og tilpasninger med kommunen, er planen nu klar. Helhedsplanen "Guldborgsund Havneby" dækker 1,4 kilometer erhvervshavn, som nu skal omdannes til et attraktivt åbent område, som borgere og hele egnen får glæde af.

- Det er kun én gang, man får lov til at lave denne type storstilet plan for det vigtige område i Nykøbing, og helhedsplanen imødekommer i mine øjne helt fantastisk de visioner, vi politikere har til havneområdet og de mange indspil, som borgerne er kommet med, siger borgmester i Guldborgsund Kommune John Brædder.

Artiklen fortsætter efter annoncen

rich-media-2
Den første del af havnen, der skal laves om, er "Bropladsen," hvorfra man påtænker at bygge en gang- og cykelbro til Sundby på Lolland. Illustration: C. F. Møller Architects.

Helhedsplanen foreslår fem nye og forskellige byrum, tre nye boligkvarterer ved vandet, en promenade fra syd til nord samt sikring af området og byen mod højvandssituationer. Der er plads til alle. De unge, børnefamilierne, de enlige og de ældre, foreninger, arbejdspladser, kulturinstitutioner og offentlige tilbud, og samtidig er der lagt vægt på at gøre byen grønnere. Der er med andre ord plads til aktiviteter på land og i vand, som kan bruges af alle.

- Vi vil skabe et sted, som bidrager positivt til Nykøbing og til hele Guldborgsund, hvor der er adgang for alle. Det er en langsigtet plan, og vi tager et skridt og én etape ad gangen, siger John Brædder.

Justerbar plan

Det er en plan, der skal holde mange år frem i tiden, og der er derfor plads til løbende at tilpasse og ændre indholdet, hvis der opstår behov for det. Eksempelvis er der i planen planlagt et havnebad i forbindelse med en gang- og cykelbro over Guldborg Sund. Er det ikke muligt at etablere denne bro, kan havnebadet flyttes til en anden placering. Og sådan rummer helhedsplanen mulighed for løbende tilpasning hen over de 10-15 år, planen rækker.

rich-media-3
I planen har man inddelt erhvervshavnen i sektioner - såkaldte "byrum." Illustration: C. F. Møller Architects.

Udviklingen af erhvervshavnen vil foregå i etaper over de næste mange år. Helhedsplanen giver mulighed for, at erhvervshavnen stadig kan være i drift en række år endnu, ved at nogle funktioner bliver flyttet til det nordlige område af havnen. Den første etape af helhedsplanen bliver udviklingen af "Bropladsen." Placeringen er central på den nye havnefront og planen er, at det skal blive et samlingssted med masser af liv, mulighed for ophold og for at komme tæt på vandet.

- Havnen i Nykøbing Falster bliver et helt unikt sted, som er tilpasset præcis Nykøbing Falster og ikke vil kunne findes andre steder i verden, siger Julian Weyer, partner og arkitekt hos C.F. Møller Architects.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Nogle af de væsentligste punkter i planen er at bygge videre på byens styrker, der kan supplere midtbyen. Det gøres blandt andet ved, at alle gader fra centrum får kig til vandet, så der bliver sammenhæng mellem midtby og vandet. Samtidig vil det nye område på havnen ikke rumme detailbutikker eller på anden måde konkurrere med midtbyen, da udviklingen skal styrke den samlede by. Derudover bevares nogle af områdets historiske og karakteristiske bygninger som eksempelvis Det Gule Pakhus, siloen, Kondensen og vejerboden.

C.F. Møller Architects vil på tre dialogmøder præsentere helhedsplanen, hvor alle vil have mulighed for at deltage.