Maskinleverandørerne opfordrer til forsigtighed, når der købes brugte maskiner i udlandet.

Det er ikke kun i golfbranchen, man risikerer at købe katten i sækken, når man tror man har fundet et knaldgodt tilbud på en brugt maskine. Det er desværre en tendens, som ind imellem også rammer andre brugtmaskinkøbere.

... heldigvis ser man også sjældent, at der er svindlet så systematisk som i dette tilfælde. Men det findes ...

Branchedirektør Klaus Nissen, Maskinleverandørerne

- Vi har de senere år oplevet et stigende problem, når man importerer brugte maskiner fra udlandet. Og selvom problemet endnu ikke er voldsomt stort, så er det alligevel en tendens, man som køber skal være meget opmærksom på, lyder det fra branchedirektør Klaus Nissen, Maskinleverandørerne.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Fusk med controllere

Grøn Teknik fortalte tidligere på sommeren om nogle tilfælde med brugte Toro-maskiner, som et par danske golfklubber havde købt billigt hos en tysk forhandler, hvor det senere viste sig at der var svindlet med timetallet - endda i forholdsvis stor skala.

Klubberne købte i god tro brugte roughklippere med annonceret 1.100 - 1.300 times brug bag sig. Men virkeligheden var en ganske anden. Der var nemlig fusket med maskinernes controllere, og det viste sig efter grundige undersøgelser, at begge maskiner havde præsteret mellem tre og fire gange så mange arbejdstimer.

- Den slags svindel skal vi i Danmark tage klart afstand fra. Og heldigvis ser man også sjældent, at der er svindlet så systematisk som i dette tilfælde. Men det findes, og det er nok en del af et bredt skred i moralen, som vi ser over hele verden, siger Klaus Nissen.

Vær skeptisk

Den øgede digitalisering gør mange ting lettere, men det betyder samtidig, at svindlerne bliver stadig mere opfindsomme - blandt andet ved hjælp af identitetstyveri. Således skrev Grøn Teknik tilbage i maj om en dansk maskinhandler, der var blevet narret af svindlere. Maskinhandleren købte og betalte for en minilæsser i Holland, som blev solgt at en mælkebonde. Men da maskinhandleren havde overført de aftale 31.000 euro skete der ikke mere. Maskinen kom aldrig. Og da køberen kontaktede mælkebonden i Holland, var denne lige så uforstående - han havde nemlig aldrig haft en maskine til salg. Mælkebondens identitet var blevet brugt af svindlere.

- Problemerne med svindel er ikke nye, men der er ingen tvivl om, at det vokser i antal. Derfor handler det om at være yderst forsigtig - og skeptisk - hvis et tilbud lyder lidt for godt. Er man i tvivl, så tag fat i den autoriserede forhandler, som ofte kan være behjælpelig, lyder det fra Maskinleverandørernes branchedirektør.