Lyt til artiklen:

Eksklusiv Manitou håndterer både halm og kyllingestrøelse

00:00
Hastighed: ???x
04:01

Med sin nye Manitou har Hasagergaard fundet en alsidig maskine med power i marken og manøvredygtigheden til at arbejde inde i produktionshallerne.

På papiret hedder Hasagergaards nye Manitou MLT741-140 V+ Elite limited edition, og den er senste maskinindkøb hos gården, der er beliggende mellem Hammel og Hadsten, tæt på Aarhus.

Hasagergaard er en moderne landbrugsvirksomhed med blandt andet eget landbrug, maskinstation og rugeægsproduktion. Her sætter de en ære i at anvende det nyeste og bedste udstyr til opgaverne, og her passer deres nye Manitou ifølge ejeren af Hasagergaard, Lars Rasmussen, perfekt ind.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Et diskret skilt ved indstigning i maskinen angiver, at den er nummer otte ud af en serie på kun 133 eksklusiv teleskoplæssere, som Manitou har produceret.

På udstyrssiden kan nævnes LED-kørelys og arbejdslys på bommen, to SafeView kameraer, Eco-stop, specialmaling samt sæde, armlæn og rat beklædt med læder.

For nogle vil det betegnes som en luksusmaskine. For Lars Rasmussen er det bekvemt og praktisk, og læderbetrækket på sædet var et vigtigt første punkt.

- Det kan lyde banalt, men når vi hver dag hopper ind og ud af en maskine med alt slags tøj, så slider vi meget på sædets betræk og polstring. Vi vil gerne have, at det holder godt og ser ordentligt ud, forklarer han.

- Til vores forrige model fik vi et læderovertræk, som beskyttede sædet helt fantastisk. Derfor tilvalgte vi lædersæde i vores seneste Manitou teleskoplæsser og nu igen i den nye Manitou MLT741.

Artiklen fortsætter efter annoncen

rich-media-4
Det læderbetrukne sæde var en vigtig præmis i valget af maskinen. Pressefoto.

Den bedste til opgaverne

Den nye maskine blev leveret af Scantruck A/S 1. juni, og den gamle Manitou 741, som indgår i handlen, var også en special edition model, idet den var maskine nummer 500.000 fra Manitou.

- Vi bjerger omkring 5.000 tons halm om året til varmeværker, så teleskoplæsserens opgave er hovedsageligt halmhåndtering. Det skal både køres hjem fra marken og køres ind i laden. Når det skal leveres til varmeværkerne, skal det køres ud igen og læsses. Derfor har vi særligt i høsten et stort behov for en effektiv maskine, siger Lars Rasmussen.

- Vi har også nogle kyllingefarme, hvor vi bruger Manitouen til at muge ud i hallerne. Når kyllingerne er taget ud, skal vi fjerne al den strøelse, der er derinde. Det sker otte gange om året og tager en hel dag hver gang. Hallerne er 1.000-2.500 m2, så de er relativt store. Men der hænger noget inventar i loftet, som man skal passe på ikke at rage ned. Så teleskoplæsseren skal være handy til at manøvrere rundt derinde, og det er vores Manitou. Det bliver vanskeligt at finde noget, der er mere effektivt til de opgaver, siger Lars Rasmussen.

rich-media-5
Lars Rasmussen, ejer af Hasagergaard, giver hånd til Freddy Nielsen, distriktschef for Manitou hos Scantruck, i selskab med Michael Rasmussen, der er næste generation på gården. Pressefoto.

Hurtig lokal assistance

På Hasagergaard har de kørt Manitou i mange år, og han har flere forklaringer på valget af Manitou.

- Vi kender Manitou grundigt, og vi kender også Scantruck og deres service. Når vi kun har én maskine, er vi afhængige af, at den kører. Alting kan gå i stykker. Det ved vi alle. Men der er det vigtigt for os, at der er hurtigt hjælp at hente. Vi kan ikke leve med, at den nødvendige reservedel ikke er i Danmark. Med Scantruck ved vi, at de dele, vi skal bruge, ligger i Skive, siger han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Med Manitou MLT741-140 V+ Elite limited edition har Hasagergaard fået en maskine, der både er tilpas kompakt til arbejdet i kyllingehallerne, og som har den nødvendige power til arbejdet i marken. Den har en løftehøjde på syv meter og en løftekapacitet på 4,1 tons. Deutz ST5 motoren yder 141 hk.

- Den er snild til arbejdet indenfor i hallerne, men den er samtidig den rette størrelse til halmhåndteringen. Vi bruger den også til at læsse såsæd, gødning og kalk. Når vi høster græsfrø, skal frøene lægges ind på et plantørringsanlæg. Det er maskinen også fantastisk til, og den sparer os for meget håndarbejde, siger Lars Rasmussen.